Nedostatak resursa ili korištenje programa osiguranja nikada ne bi trebalo biti opravdanje za diskriminaciju određenih grupa pacijenata zaraženih korona virusom, poručila je u četvrtak u Genevi grupa od preko 30 stručnjaka Ujedinjenih naroda (UN).

“Svi, bez izuzetka, imaju pravo na tretman kako bi im bio spašen život, a tu je odgovornost na državi“, naveli su u saopćenju stručnjaci UN-a i specijalni izvjestitelji.

Naglasili su da osobe s invaliditetom, starije osobe, manjinske zajednice, starosjedilački narodi, interno raseljene osobe, ljudi pogođeni ekstremnim siromaštvom i svi oni koji žive u prenaseljenim sredinama, trebaju dobiti podršku svojih Vlada.

“Napredak biomedicinskih nauka vrlo je važan za ostvarivanje prava na zdravlje. Ali jednako su važna i sva ljudska prava. COVID-19 je ozbiljan globalni izazov. Ali to je i poziv na buđenje za revitalizaciju načela ljudskih prava”, navodi se u saopćenju.

Također se dodaje da se na sve politike vezane za zdravlje moraju primjenjivati principi nediskriminacije, participacije, osnaživanja i odgovornosti.

Eksperti UN-a su na kraju naveli i da cjepivo protiv COVID-19, kada bude razvijeno, treba biti dostupno svim ljudima bez ikakve diskriminacije.

 

(AA)