Zbog prijetnje premijeru Hrvatske Andreju Plenkoviću u komentaru objavljenom na Facebooku, zadarska je policija u petak uhapsila 72-godišnjeg M.Ć. iz Briševa kod Zadra.

On je navodno ispod objave o dolasku predsjednika vlade u Maslenicu, povodom obilježavanja 29. godišnjice VRO-a Maslenica ‘93, na Facebook profilu jednog zadarskog portala napisao kako bi Andreja Plenkovića trebalo dočekati pokvarenim jajima.

“Treba ga dočekati pokvarenim jajima njega i njegove poltrone, niko nije toliko ponizio i izdao Hrvate, narcisoidni jadnik”, napisao je 72-godišnjak u svom komentaru objavljenom 20. januara na portalu Kalelarga info.

U optužnom prijedlogu čiju redigovanu verziju je objavio portal Zadarski.hr se navodi kako je M.Ć. “narušio javni red i mir, vrijeđanjem i omalovažavanjem predsjednika Vlade RH koji je 21. januara dolazio u Maslenicu u svojstvu službene osobe radi obavljanja službene dužnosti u vezi s obilježavanjem 29. godišnjice VRO Maslenica”.

“Uhapšen je bio i učesnik akcije Maslenica”

Briševljanin (72) je kasnije napisao status u kojem govori kako on nije bio jedini uhapšeni tog dana zbog komentara na Facebooku, piše Index.hr.

“Ovo je rezultat mog komentara premijeru hrvatske Vlade koji katastrofalno vodi hrvatsku Vladu, jedan pokazatelj je masovno iseljavanje hrvatske mladosti u tuđinu. Premijer je došao u Zadar, a zbog njegove sigurnosti mene je policija uhapsila i zadržala dok premijer nije otišao s ovog područja, jer ja sam opasnost”, naveo je 72-godišnji M.Ć. pa dodao kako su mu u policiji najprije rekli da je prijetio premijeru.

“S obzirom na to da sam im izbio taj argument okrenuli su na vrijeđanje (da sam ga vrijeđao), a bilo je još uhapšenih. Sa mnom je bio čovjek, učesnik, akcije ‘Maslenica’, a dok je premijer postavljao vijenac, on je bio u zatvoru isto zbog komentara”, piše.

(24sata.info)