Njemačka je zabilježila više od 4.500 slučajeva koronavirusa tokom prethodnog dana, što je skok od više od 450 slučajeva u odnosu na prethodni dan, objavila je nacionalna agencija za kontrolu bolesti u zemlji.

Brojevi koje je u petak objavio Institut Robert Koch pokazali su da je zabilježeno 4.516 novih infekcija, u usporedbi s 4.058 u četvrtak, prenosi dpa.

Njemačka nije zabilježila tako velik broj dnevnih slučajeva od vrhunca pandemije krajem mrta i početkom aprila, kada je dnevno bilo više od 6.000 novih slučajeva prije nego što je broj infekcija počeo da se smanjuje.

Broj infekcija je ponovno počelo rasti u julu.

Veliki gradovi postali su žarišna mjesta u ponovnom porastu slučajeva koronavirusa širom zemlje, alarmirajući nacionalne političke vođe i prisiljavajući lokalne vlasti da pokrenu novu rundu ograničenja.

Glavni grad Berlin i finansijsko središte Frankfurt postali su posljednja dva grada koja su u četvrtak probila ključni prag za mjerenje širenja smrtonosnog koronavirusa.

Kancelarka Angela Merkel izjavila je kako se nada izbjeći drugu blokadu sličnu onoj koju su nacionalne države i savezne vlade uvele u martu kad je pandemija zavladala.

Merkel planira u petak održati konferencijski sastanak s gradonačelnicima 11 najvećih njemačkih gradova: Berlina, Hamburga, Bremena, Münchena, Frankfurta, Kölna, Dusseldorfa, Dortmunda, Essena, Leipziga i Stuttgarta.

Najmanje 314.660 ljudi u Njemačkoj zarazilo se virusom od početka pandemije, a 9.589 je umrlo, navodi Institut Robert Koch.

 

(FENA)