Prema biltenu Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, u protekla 24 sata, u Kantonu Sarajevo su potvrđena 74 nova slučaja zaraze koronavirusom, nakon laboratorijskog testiranja 781 uzorka.

U istom periodu, od Covid-19 infekcije oporavilo se 35 pacijenata. Nije bilo smrtnih slučajeva.

Trenutno je na bolničkom liječenju 68 pacijenata, od kojih njih 43 ima akutnu infekciju, dok su ostali postcovid ili se nalaze na trijaži.

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječi se 36 pacijenata, a na liječenju u Općoj bolnici „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ ih je 32.

Nema pacijenata na respiratoru, dok ih šest koristi kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti.

Kanton Sarajevo danas bilježi 311 aktivnih slučajeva Covid-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalazi 1.201 osoba.

Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 53.637 osoba zaraženih koronavirusom i 52.031 izliječena.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 46, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 77.

S obzirom na pojavu delta soja i njegove visoke zaraznosti, a u svrhu zadržavanja pozitivnih trendova, apelira se na građane Kantona Sarajevo da poštuje mjere lične zaštite – održavanje fizičke distance 1,5 do 2 metra, pravilno nošenje maske u zatvorenim i na otvorenim prostorima, ukoliko se ne može održati fizička distanca, kao i higijenu ruku.

Također, iIzbjegavanje dužeg zadržavanja u zatvorenim prostorijama gdje je mogući bliski kontakt kroz duži vremenski period i izbjegavanje gužvi i navedenih prostora.

Osobe sa akutnim respiratornim smetnjama, povišenom temperaturom, bolovima u mišićima i opštom slabošću trebaju ostati kući i kontaktirati nadležne zdravstvene službe.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 140 pacijenata, od kojih je jedan transportovan na KCUS.

(FENA)