Na lokacijama u Dalmaciji i Istri, zaplijenjeno je oko 15 kilograma opojne droge heroin i kilogram amfetamina, koja ne ilegalnom narko-tržištu dostiže cijenu višu od pola miliona KM. Zaplijenjena je i veća količina eura.

Aktivnosti su provedene u okviru međunarodne operacije koju sa partnerskim institucijama iz Hrvatske i Njemačke vodi Tužiteljstvo BiH, protiv osoba koje se sumnjiče za međunarodno krijumčarenje velike količine teških opojnih droga (heroin), te pranje novca i ulaganje u kupnje vikendica i nekretnina u BiH i regionu.

Provedene aktivnosti nastavak su rada na predmetu međunarodne suradnje protiv osumnjičenog državljanina BiH, koji je pod istragom duži vremenski period, a osumnjičen je da je u više navrata počinio krijumčarenje većih količina opojne droge heroin iz BiH prema Hrvatskoj i dalje prema zemljama EU, a koji je lišen slobode 13. oktobra na području Hrvatske, gdje je zadokumentirano počinjenje kaznenog djela, a na području BiH izvršen je pretres osobe blisko povezane sa osumnjičenim.

Nadalje, u okviru financijske istrage, vrše se pretresi i evidentiranje tokova novca, za koji se sumnja da je korišten za kupnju više vikendica i nekretnina na području BiH i susjednih zemalja.

Akcija je rezultat dugotrajne istrage Tužiteljstva BiH i partnerskih institucija i agencija Republike Hrvatske i SR Njemačke, sa ciljem razbijanja lanca krijumčarenja velikih količina teških opojnih droga, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

 

(FENA)