Šeherezada i Benu: U seriji prijateljice, a u životu su bile suparnice

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Dvije glumice iz najpopularije turske sapunice “1001 noć” Bergüzar Korel (Šeherezada) i Ceyda Duvenci (Benu Ataman), najbolje su prijateljice u seriji, ali privatno se ne druže.

Šeherezada i Benu / 24sata.info

Ceyda Duvenci je bila ludo zaljubljena u baletana Tana Sagturka, koji ju je ostavio i kasnije se zaljubio u Bergüzar. Ali, ni ta ljubav nije potrajala jer se Bergüzar zaljubila u Halita Ergença (Onura) i vjenčali su se prošle godine. Njihovo vjenčanje turski su mediji pratili kao događaj godine.

"Bila sam im na vjenčanju, ali se ne družimo. Nismo prijateljice", rekla je Ceyda. Bergüzar Korel nalazi se u Izmiru, gdje posljednih šest sedmica snima novu seriju “Beskrajna pjesma”, u kojoj glumi kavansku pjevačicu Ferayje. Sa Ceydom više nije u kontaktu.

"Oduševljena sam što me upoznala vaša publika. Iako mi je Šeherezada najveća uloga do sada u smislu popularnosti, mi dijelimo samo isto tijelo. Ona stalno plače, a ja se stalno smijem", kaže Bergüzar Korel. Novinare je primila u hotelu Ilica u turističkoj meki Feçme. "Sada sam odvojena od najmilijih, imam vremena za sebe, ali Halit i sin Ali me iznenade i često se pojave na setu", kaže Bergüzar.

Ceyda Duvenci primila je novinare u svojoj kući u elitnoj ulici Beykoz na azijskoj strani Istanbula. Za razliku od komšija, Ceyda Duvenci, zvijezda turske serije "1001 noć", na ulaznim vratima nema tablu "pazi, oštar pas". Sa njenog se poštanskog sandučića smiju anđeli, vrata krasi smiješna pločica sa čupavom djevojčicom ispod duge, dva šarena čovječuljka i tablica na kojoj pastelnim bojama piše "dobro došli". Tiho je. Lijepo, mirno, elitno, i pomalo sterilno. Ceydina kuća na kaskadama puna je boja. Na zidovima stepeništa veliki posteri djece svih rasa i još veći cvjetovi od kolaža. Ogromna crno-bijela fotografija sa vjenčanja zalijepljena iznad kamina dominira prozračnom dnevnom sobom. Na jednoj od polica hrpa je DVD-a, kolekcija braće Cohen, Almodovara, Louisa de Fuńesa, Luisa Buńuela, predstave iz Shakespeareovog Globea… i nezaobilazne “Kućanice”. Sve sezone. Ceyda obožava mačke, ima ih tri. Velika bijela Cadi (što znači vještica) pristojno spava u košari. Prvih pola sata nije se ni pomaknula. Sivi mačor Cino (u čast Al Pacina) lijeno je šetao. Salem je crna i svakih par minuta grintavo mijaukne. Mačke su naslikane i na porculanskoj vazi, pepeljari i jastucima. Na stoliću je zlatom uvezena knjiga Esre Ozbay "U potrazi za sobom". Traka za trčanje i lopta za pilates u kraju mjesto su gdje ova 33-godišnja glumica uči tekst.

Daje znak glavom da pogledam njene fotografije sa vjenčanja.Usisavač nasred hodnika i močo-krpa u plastičnoj kanti šapuću da je potpuno neopterećena.

"Dobrodošla u moj dom", rekla je napokon, široko se osmjehujući. "Čujem da je ‘1001 noć’ hit u Hrvatskoj. To me jako veseli", toplo je namignula.

Kolege za Ceydu kažu da je vrlo draga osoba, rođeni altruist. I da je među najorganizovanijim ljudima koje poznaju. Samo tako i može posložiti silne projekte kojima se natovarila: neprekidno snima serije (15 godina je u glumačkom poslu, dosad je snimila 5 filmova i 25 serija), godišnje dobije više od 30 scenarija, svakog temeljito pročita i iščita da osjeti leži li joj uloga, vodi brojne festivale i ima barem jednu pozorišnu ulogu po sezoni. S obzirom da ima slijepu majku, Ceyda je vrlo aktivna u radijskim emisijama za slijepe i slabovidne osobe; čita im knjige. Za nekoliko dana počet će sa glumačkim radionicama za klince između tri i 12 godina, zbog čega je morala uzeti dodatne satove pedagogije.

"Puno radim, volim glumiti, ne smeta mi koji je medij i koji žanr. Ako si glumac, glumiš i to je cijela filozofija", kaže.

Iako je kćerka poznatog glumca, nakon srednje škole privukao je studij ekonomije. Međutim, na pola je puta osjetila Talijin zov. Pogledala se u ogledalo i retorički ga priupitala: možda da zaboravim poslovnu ženu i postanem glumica? Otac joj je našao dobrog glumca da je priprema i Ceyda je, kao studentica ekonomije, prošla nekoliko audicija. Disciplinirana kakva jest, ekonomiju je završila i onda upisala glumu. Studij se otegnuo na osam godina zbog pregršt uloga koje je ubrzo mogla birati.

"Uvijek odabirem likove koje dosad nisam igrala. Trenutno snimam seriju "Sretna porodica" i sitcom koji nije zahtjevan, pa imam vremena", kaže i nastavlja: "Znači, vašim se gledaocima sviđa arhitektica Benu? Da, okej je ona, luzerica. Za sve što želi mora se krvavo izboriti. Jadna stalno plače, zato nikada nisam bila našminkana na setu. Ne znam jesu li me par puta našminkali, samo smo kosu redovno bojili. Nije šminka za Benu. Ima nesređenu porodičnu priču i problem sa pićem. To je dio sa kojim se teško poistovjetim, mrzim alkohol i mrzim kad vidim u što se ljudi izobliče kad su pijani", kaže Ceyda.

Djecu želi, sa ponosom kaže da joj je muž Engin Akgun najbolji prijatelj; nju veseli što je on biznismen, njega zabavlja umjetnica u njoj. Prije braka bili su prijatelji "sto hiljada godina", kaže. Jednog se dana samo pojavio sa prstenom.

"Nisam mogla vjerovati. Šta ti je, frendovi smo otkad znam za sebe, odbrusila sam mu. Gledao me dugo i meni je sinulo: možda je dobro imati životnog partnera koji te voli više nego ti njega. Mirna ljubav je najispravnija, one lude ludo i završe. Rekla sam da. I nisam pogriješila, presretna sam", kaže Ceyda.

"Nije ljubomoran, ne smeta mu moj javni posao. Vidite da novinare slobodno primam u kuću; on je otišao na basket. Imamo krug od 30 prijatelja, izlazimo, putujemo, stalno su nečiji rođendani", kaže Ceyda. Ipak, jednom godišnje potrebna joj je "detoksikacija" od svih ljudi. Tada zapraši u London, sedam dana se ne skida iz traperica i tenisica, sa knjigom se izležava u Hyde Parku i hodočasti na sve moguće londonske predstave.

Iako je gospodin Akgun biznismen, Ceyda kaže da nisu bogatuni.

"Ovo je elitni dio grada, ali ne totalno buržujski. Najam ove kuće mjesečno stoji četiri hiljade dolara. Prodajna cijena je milion i pol dolara. Koliku plaću ima moj vrtlar? Svaki dan dođe tri ujutro, a ode u dva naveče i dobije 200 dolara. Spremačica mi dođe tri puta sedmično, ostale dane sama kuham i spremam", otkriva Ceyda.

Naše je prostore već jednom posjetila; bila je u Dubrovniku i Mostaru.

"Predivni gradovi. Opet ću doći. Kako Benu završi u seriji? E, to vam neću otkriti", nasmijala se i nastavila sastanak kraj bazena.

(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar