Apple samo od usluga zaradi 40 milijardi dolara godišnje

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Prodaja ajfona donosi kompaniji “Apple” ogromnu zaradu, ali se tehnološki gigant obezbijedio i u slučaju da taj posao propadne.

Arhiv / 24sata.info

Čak i da “Apple” više nikada ne proda nijedan ajfon i počne da se oslanja samo na prodaju usluga, kompanija bi zarađivala 30-40 milijardi dolara godišnje samo zahvaljujući čuvanju fotografija na iCloud-u.

“Apple”-ove uređaje danas koristi 1,3 milijardi ljudi, a prije dvije godine ih je koristilo milijardu. To je 300 miliona novih klijenata, koji negdje moraju da čuvaju svoje fotografije, video-snimke i aplikacije”, piše, USA Today.

Samim tim povećava se značaj drugog važnog sektora u kompaniji: sektora usluga. Apple Music, iTunes i iCloud već sada donose veći prihod nego prodaja hardvera, prenosi Bankar.me.

“Zaradu ne donose pretplatnici na muziku i filmove, već dodaci za iCloud”, objašnjava analitičar Patrik Murhed.

Kod modela ajfona od 16 gigabajta samo operativni sistem zauzima četiri gigabajta. Mnoge aplikacije, takođe, zauzimaju oko jedan gigabajt. Čak i kod sada već standardnih pametnih telefona od 32 gigabajta fotografije i snimci visoke rezolucije, aplikacije i memorija za poruke brzo popune kapacitet memorije.

Basic-iCloud-servis je besplatan, ali ima svega pet gigabajta memorije. “Apple” prodaje dodatnu memoriju od 50 gigabajta na iCloud-u za 99 centi mjesečno.

Korisnici se brzo odlučuju za tu varijantu, jer troškovi na prvi pogled nisu veliki. Ko još želi da izgubi fotografije, selfije i smiješne filmove sa posljednjeg ljetovanja? Naročito korisnici ajfona, koji nemaju nikakva znanja iz oblasti tehnike već dvije nedjelje nakon što su kupili uređaj moraju da kupe dodatnu memoriju.

(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar