Apple dobio na sudu kompaniju Samsung u slučaju patenta "slide-to-unlock"

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Nakon nekoliko godina sudskih procesa, Apple je konačno pobijedio Samsung te će naplatiti odštetu od 120 miliona dolara.

Foto: 24sata.info

Vrhovni sud je odlučio da neće prihvatiti žalbu koja se odnosi na slučaj kršenja patenta, odnosno presudu iz 2014. godine. Žalbe su se "vukle" po sudovima u narednim godinama, a sada je konačno jasno da je Apple izašao kao pobjednik.

Slučaj se odnosio na poznati patent otključavanja uređaja "slide-to-unlock", kao i na patent brzih linkova, koji je uključivao softver za automatsko pretvaranje informacija poput telefonskih brojeva u linkove. Sud je utvrdio da je Samsung prekršio oba patenta, odluka je poništena gotovo dvije godine kasnije, a onda je ponovo donesena manje od godinu dana nakon toga. Poslije se Samsung žalio Vrhovnom sudu, koji je definitivno okončao ovaj slučaj.

Naravno, u Samsungu nisu zadovoljni.

"Naše argumente su podržali mnogi koji vjeruju da je sud trebao analizirati ovaj slučaj i uspostaviti poštene standarde koji promovišu inovacije i sprečavaju zloupotrebljavanje sistema za patente", saopćeno je iz Samsunga. Kompanija tvrdi da je presuda omogućila Appleu da nepravedno profitira.

Ovo nije kraj pravnih borbi Applea i Samsunga, nego samo jednog slučaja. Drugi slučaj još uvijek nije okončan, a radi se o mnogo većoj tužbi. Apple je prvobitno dobio Samsung u tužbi vrijednoj milijardu dolara, koja je kasnije umanjena na 400 miliona dolara. Ovaj slučaj će na sudu ponovo biti u maju, a raspravljat će se o tome kako računati odštetu.


(Klix.ba)

Pošaljite Facebook komentar