Evropski parlament o ukidanju roaminga: Od aprila cijene jefitnije za pet puta

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Evropski parlament odlučuje o ukidanju mobilnog roaminga unutar Unije. Cijene roaminga od 30. aprila 2016. godine trebale bi pasti za četiri do pet puta, a Evropski parlament danas glasa hoće li ga od juna 2017. godine i potpuno ukinuti.

Ilustracija / 24sata.info

Roming povećava cijenu računa za pozive, poruke i korištenje interneta korisnika van svoje države. Plan je da se najprije cijene roaminga smanje širom EU a potom i ukinu.
Prijedlog je da se razgovor po minuti naplaćuje 0,05 eura, poruke 0,02 eura i 0,05 eura za MB korištenja mobilnog interneta.
 
Ovaj rez učinio bi za 75 posto jefitinijim usluge roaminga na području EU tokom prelaznog razdoblja.
 
Većina hrvatskih operatera trenutno korisnicima u inozemstvu mobilne razgovore naplaćuje 1,81 kn po minuti. Od 30. aprila po minuti će se naplaćivati najviše 38 lipa.
 
Svrha prijedloga je da se smanji ogromni računi korisnicima koje dobiju kada su na godišnjim odmorima zbog korištenja interneta. Veliki je broj slučajeva gdje korisnici dobiju račune od nekoliko stotina eura. Prema planu, korisnici u EU bi trebali plaćati istu cijenu kao i kada su kući u svojoj zemlji.
 
Vođeni su dugi pregovori između EU zvaničnika i mobilnih operatera. Očekuje se da će biti i nekih suprotnih stavova u vezi ove tačke tokom zasjedanja EP-a.

(Klix)

Pošaljite Facebook komentar