Apple uklonio više od 250 aplikacija koje su prisluškivale korisnike

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Apple je uklonio više od 250 aplikacija sa App Store marketa. Uklonjene aplikacije su koristile softver kineske kompanije za reklamiranje Youmi koji je omogućio da one tajno pristupaju ličnim podacima korisnika.

Ilustracija / 24sata.info

Uklonjene aplikacije preuzete su milion puta, a bezbjednosna kompanija Source DNA otkrila je da su one mogle da prate koje aplikacije je korisnik preuzeo, njegovu e-mail adresu i serijski broj telefona, prenose Nezavisne.
 
“Vjerujemo da programeri ovih aplikacija nisu ni znali da softver koji su koristili za njihovo razvijanje pristupa ličnim podacima korisnika. Podaci o korisnicima se čuvaju na Youmi-jevim serverima, a ne na serverima samih aplikacija. Preporučujemo developerima da prestanu sa korišćenjem tog alata”, ističu iz kompanije Source DNA.
 
Nije poznato kako je Youmi-jev softverski alat uspio da pristupi iOS podacima kojima jedino Apple ima pristup. Bilo kako bilo, ove aplikacije uspele su da prođu Apple-ovu provjeru i nađu se na marketu, ali ih je čuvena kompanija ubrzo uklonila.
 
(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar