Apple prodaje više smartphonea od Samsunga

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Prema podacima vodeće analitičarske kompanije Gartner, Apple je prodao 1,8 miliona smartphonea više od Samsunga u četvrtom kvartalu prošle godine.

Foto: Arhiv

Apple je nadmašio Samsung i postao kompanija s najviše prodanih smartphonea.

Prema podacima vodeće analitičarske kompanije Gartner, Apple je prodao 1,8 miliona smartphonea više od Samsunga u četvrtom kvartalu prošle godine.

Apple je uspio prodati ukupno 74,8 miliona iPhonea, a potom slijedi Samsung sa 73 miliona prodanih uređaja.

Brojke su drastično promijenjene u odnosu na godinu ranije, kada je Samsung vodio sa 83,3 miliona prodanih smartphonea, dok je Apple prodao 50,2 miliona smartphonea.

"Samsung se nastavlja boriti kako bi kontrolisao pad prodaje svojih smartphonea, koji je bio najveći u trećem kvartalu 2013. godine. Ovaj trend pada prodaje znači da je udio na profitabilnom tržištu smartphonea pod velikim pritiskom", izjavio je analitičar kompanije Gartner Anshul Gupta.

Na listi nakon Applea i Samsunga slijedi Lenovo sa svojim brendom Motorola sa prodanih 24,3 miliona smartphonea.

Kompanija Huawei je na četvrtom mjestu sa 21 milion prodanih uređaja, a peti je Xiaomi sa prodanih 18,5 miliona smartphonea.

Samsung se nada da će situaciju popraviti novim smartphoneima, a to su Galaxy S6 i S6 Edge, koji su predstavljeni na Mobile World Congressu u nedjelju 1. marta.

(Klix.ba)

Pošaljite Facebook komentar