Dugoočekivanu treću generaciju: Apple predstavio novi iPad

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

U San Franciscu Apple je najavio dugoočekivanu treću generaciju najpopularnijeg tableta današnjice

iPad / 24sata.info

Appleovu prezentaciju započeo je izvršni direktor Tim Cook, koji je nedavno zamijenio preminulog Stevea Jobsa. Bez puno okolišanja, Cook je krenuo u stilu svojeg prethodnika: Apple je, tvrdi, na čelu post-PC revolucije, a iPad je jedan od najvažnijih uređaja koji će tu revoluciju pretvoriti u stvarnost. Kao što je i očekivano, novi iPad ima znatno bolji zaslon od prethodnika, sa nevjerojatnom razlučivošću 2048 x 1536, što čini 3.1 miliona piksela. Novi iPad ima i novi procesor - četvorojezgreni A5, za kojeg Apple tvrdi da je dvostruko brži od ionako brze četverojezgrene Nvidijine Tegre 3.

Kamera je također doživjela značajna poboljšanja: sada se zove iSight, broji 5 megapiksela, i donosi autofokus i automatsku kontrolu ekspozicije. Riječ je, vjerojatno, o istoj kameri koja se nalazi u iPhoneu 4S. Također, nova kamera može snimati video u razlučivosti 1080p. Možda i najzanimljivija nova mogućnost jest podrška za 4G LTE komunikaciju. LTE je standard za brz bežični prijenos podataka koji je prihvatila većina svjetskih telekoma.

U praksi to znači brz bežični prijenos podataka, te vrlo veliku vjerojatnost da će isti čip imati i nadolazeća nova verzija iPhonea.

Što se ostalih specifikacija tiče, nije se puno toga promijenilo: uređaj ima nazivnih 10 sati trajanja baterije, debljina je 9.4 mm, a cijena je 499 dolara za 16-gigabajtnu verziju, 599 dolara za 32 GB i 699 dolara za 64 GB. Cijene iznad odnose se na varijantu bez 3G/4G čipa; želite li uvijek biti spojeni na internet putem mobilne mreže, morat ćete izdvojiti 629, 729 ili 829 dolara, ovisno o količini memorije.

Novi će iPad postati dostupan 16. marta, i to prvo u SAD-u, Velikoj Britaniji, Kanadi, Francuskoj, Japanu, Švicarskoj i Njemačkoj. Naravno, nijedna Appleova prezentacija ne može proći bez gomile brojki koje svjedoče o uspjehu te kompanije. 585.000 aplikacija u Apple App Storeu, 25 milijardi preuzetih aplikacija, te 62 miliona prodanih iOS uređaja u četvrtom kvartalu 2011 samo su neke od njih.

Apple je predstavio i novu verziju Apple TV-a koji sad podržava i video u 1080p razlučivosti, a donosi i novo, redizajnirano sučelje. Cijena je 99 dolara, a uređaj će u SAD-u postati dostupan već iduće sedmice.

(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar