Way-C: U prodaji prvi afrički tablet uređaj

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Afrika je dobila svoj prvi ručni tablet uređaj za nadmetanje sa "iPadom" i sličnim zapadnim izumima, koji se od danas nalazi u prodaji u Republici Kongo, saopštio je danas njegov pronalazač Veron Mankou, vlasnik kompanije VMK.

Way-C / 24sata.info

"Organizovali smo tim i logistiku za prodaju tablet uređaja od petka. Danas, svako može da kupi jedan", rekao je ovaj 26-godišnjak za AFP.

Tablet je nazvan "Way-C" - što znači "svjetlost zvijezda" na dijalektu sjevernog Konga.

"U tehnološkom smislu, ovaj tablet uređaj je jednak svim onima koji se nalaze na tržištu", rekao je Mankou misleći na "iPad" američkog giganta "Applea" i njegove konkurente.

"Way-C" je bio dizajniran u Kongu, gdje je po prvi put predstavljen javnosti u septembru 2011, ali je sastavljen u Kini, "iz jednostavnog razloga zato što Kongo nema fabrike, kao i zbog visine cijene," rekao je Mankou.

Njegov tablet uređaj će se prodavati po cijeni od 150,000 kongoanskih franaka (229 eura), što njegov pronalazač, koji je takođe i savjetnik u ministarstvu komunikacija, smatra "prihvaljivim i relativno niskim, s obzirom na korištenu tehnologiju."

Kako prenosi Tanjug, njegova kompanija VMK je zaključila sporazum sa kompanijom "Barti".
 
"Sa ovom kompanijom, takođe namjeravamo da zaključimo partnerstvo za korištenje 3G mobilne telefonije, zato što tablet uređaj ima samo integrisan "WiFi" prijemnik.

Finasiranje ovog projekta, pokrenutog 2006. godine, košta više od 80 miliona kongoanskih franaka (skoro 122,000 eura), koje je prvenstveno obezbijedio VMK. Planirano je da se od 15. februara ovaj tablet uređaj nađe u prodaji u deset zapadnoafričkih zemalja, kao i u Belgiji, Francuskoj i Indiji.

(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar