Pristup sistemu podataka: Potpuno probijena zaštita iPhonea

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Ruska firma ElcomSoft, specijalizovana za kompjutersku forenziku, objavila je da je razvila alat koji policiji i vladinim agencijama omogućava prilično brz pristup kriptiranom datotečnom sistemu na Appleovom iPhoneu, prenosi Bug online.

iPhone / 24sata.info

Inače je pristup sistemu podataka iPhonea prilično težak zadatak, jer se koristi hardverska enkripcija koja se temelji na standardu AES-256. Takvu zaštitu primjerice koriste iPhone 3GS i 4, iPad i zadnja generacija iPoda Touch, te je njome zaštićena većina podataka na korisnikovom uređaju, uključujući SMS poruke i e-mailove, zapise o pozivima, šifre, fotografije...

Za probijanje zaštite ipak je potreban fizički pristup uređaju, a sam proces traje dvadesetak minuta. S obzirom da je zaštitu ovog tipa nemoguće probiti "na silu", za otkrivanje ključa se koristi napad na nivou hardvera. To znači da ElcomSoft svojim alatom ne napada same podatke već čip koji ih šifrira. Podaci su šifrirani ključem koji se sastoji od 4 znaka, što znači da postoji oko deset hiljada mogućih kombinacija šifre te ovaj alat zato koristi sam čip da bi pronašao pravi ključ, prenosi Index.

Iz ruske firme tvrde da se, ukoliko je dostupna i vezana instalacija iTunesa na kompjuteru, preko ključa podacima može pristupiti momentalno. S obzirom na mogućnosti povrede ličnih podataka koje njihov alat omogućava, firma ElcomSoft je vrlo oprezna u pogledu komercijalnih planova za ovaj produkt. Zasad ga nude samo policiji i sigurnosnim službama, te nekim drugim vladinim organizacijama.

(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar