Novi Appleov tablet: iPad 2 je stigao!

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Na posebnoj konferenciji za medije u San Franciscu Apple je danas javnosti predstavio novu verziju svog popularnog tablet kompjutera iPad 2.

iPad 2 / telegraph

Uprkos najavama žute štampe da je Steve Jobs gotovo na samrti, on je lično uprkos bolesti predstavio novi iPad koji se zove jednostavno - iPad 2.

Ako očekujete revoluciju, razočarat ćete se, jer je iPad 2 samo evolucijska nadogradnja originalnog modela. Ali  čak i to smješta ga u vrh sadašnje ponude tableta. Tu je brzi, dvojezgreni procesor, devet puta (kako tvrdi Apple) brži grafički čip, prednja i zadnja kamera za video razgovore i snimanje videa (u razlučivosti 720p) i fotografija, HDMI izlaz i žiroskop.

Sve se to nalazi u puno tanjem kućištu, koje je u 13,4 mm debljine, koliko je imao originalni iPad, palo na svega 8,8 mm, što je tanje od iPhonea 4. Ali uprkos tanjem kućištu, baterija, tvrdi Apple, ponovo traje oko deset sati, što je zaista impresivan rezultat.

Takođe, za razliku od originala, iPad 2 dolazi u dvije boje, crnoj i bijeloj. Ali cijena je ostala identična kao i prije: najjeftiniji iPad 2, sa 16 GB memorije i WiFi povezivošću, košta 499 dolara, a najskuplja varijanta, sa 64 GB memorije te WiFi i 3G povezivošću, košta 829 dolara.

Najugodnije iznenađenje večeras je zapravo datum dolaska novog iPada na tržište, koji je puno bliži nego što su analitičari očekivali: 11. marta. Naravno, to vrijedi za SAD, a još 26 zemalja, uključujući Češku i Austriju, dobit će iPad 2 26. marta, prenosi Tportal.

Još jedna zanimljivost zapravo nije dio samog iPada 2: riječ je o dodatku nazvanom Smart Cover, multifunkcionalnoj futroli koja može prekrivati prednju stranu uređaja (automatski se pozicionira uz pomoć ugrađenih magneta) ili poslužiti kao stalak. Dolazi u više boja i ne sumnjamo da će biti hit među korisnicima.

Naravno, uz novu funkcionalnost koju omogućuju ugrađene kamere mora doći i nova verzija softvera. iOS 4.3 iPadu, osim podrške za snimanje videa te video razgovore, donosi i Photo Booth, koji vam omogućuje da jednostavno snimate i obradite portrete, a iPhone 4 dobit će jednu funkciju koji korisnici odavno priželjkuju, a to je mogućnost korištenja ugrađenog WiFi čipa za lični WiFi hotspot.

(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar