VIDEO: Radikalno drugačiji Windows 8

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Softverski gigant iz Redmonda prikazao je u trominutnom videu šta sve sprema za predstojeću verziju Windowsa.

VIDEO / Windows 8 / 24sata.info

Koristeći Surface 2, nasljednika MIcrosoft Surface interfejsa, kompletna demonstracija održana je tako što su komande izdavane pomoću Windows Phone 7 uređaja (HTC HD7).

Ikone su prošlost, a njihovo mjesto u novoj generaciji operativnih sistema će preuzeti "baloni". Baloni se automatski generišu i razlikuju se u zavisnosti od kategorija (lični, zabavni, igrački), a mogu biti kreirani i od strane korisnika. Klikom na balon poziva se program ili određena interakcija sa sadržajem koji balon predstavlja.

Iako se sa sigurnošću ne zna da li će Windows 8 ovako izgledati, to bi moglo da opravda izjavu Stiva Balmera, izvršnog direktora kompanije Microsoft, koji je rekao da je Windows 8 najriskantniji potez koji će ova kompanija povući u bliskoj budućnosti.

Implementacija prikazanog korisničkog interfejsa u sljedeću, Windows 8, verziju mogao bi biti prilično riskantan potez s obzirom na radikalne promjene koji bi tražile veliko prilagođavanje korisnika i postavile nove hardverske zahteve. Uprkos tome, prikazani koncept izgleda prilično inovativno i radi osjetno brže od trenutno aktuelne verzije Windowsa.

(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar