Magazin Time: iPad i Square među najboljim izumima 2010. godine

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Magazin Time napravio je spisak najboljih izuma 2010. godine. Tportal donosi pregled kandidata svrstanih u kategoriju tehnologije.

iPad / 24sata.info

Pri kraju smo 2010. godine i sada već možemo pogledati unazad i vidjeti koji su je to proizvodi ili usluge u tehnološkoj domeni obilježili. Najpoznatiji uređaj u konkurenciji, koji je pobudio ogromno zanimanje, jest Appeov iPad. Apple je uzeo postojeću tehnologiju i učinio je jednostavnom za korištenje i vrhunski funkcionalnom. Ponavlja se historija iPoda, kada je Apple usavršio postojeću tehnologiju MP3 playera i učinio ih zanimljivim najširim masama. Isto bi se moglo dogoditi tablet kompjuterima, koja postoje već više godina, ali dosad nisu pobudila veće zanimanje korisnika. Appleov koncept je očigledno formula za uspjeh, jer su ga počeli kopirati i drugi proizvođači.

Jedan od osnivača Twittera, Jack Dorsey, osmislio je Square, mali uređaj koji spojen na pametni telefon može očitati kreditnu karticu i obaviti online plaćanje u sekundi. Taj izum je učinio plaćanje u pokretu sasvim  jednostavnim i munjevito brzim, ali pametni telefon ne može ispisati račun, pa ga Square šalje na adresu elektronske pošte.

Kickstarter je platforma za finansiranje kreativnih projekata. Web stranica istog imena spaja kreativce kojima nedostaje novac i osobe voljne uložiti u projekte koji im se sviđaju. Kickstarter je zamišljen tako da kreativcima osigura zadržavanje svih prava vlasništva nad projektom, a investitori dobivaju nagrade za svoju investiciju.

Flipboard je tehnologija usko vezana sa iPadom, tj. radi se o aplikaciji za Appleovo tablet kompjuter koji prezentuje korisniku  sve novosti sa Facebooka, Twittera, blogova te sa raznih web odredišta u lako čitljivom formatu koji podsjeća na novinske magazine, prenosi Tportal.

Looxcie je minijaturna kamera koja se stavi na uho i omogući korisniku snimanje bez upotrebe ruku. Softver priložen kameri omogućava korisniku da pritiskom na tipku postavi snimku na YouTube, Facebook ili pošalje na određenu e-mail adresu. Looxcie je proizvod koji izvrsno ilustruje današnje doba prekomjernog dijeljenja fotografija i videoisječaka privatne naravi.

Sonyjev SLT Alpha A55 je digitalni fotoaparat sa svim osobinama SLR-a, ali bez pomičnog ogledala koje im onemogućava automatsko izoštravanje slike u trenutku okidanja fotografije. Providno ogledalo omogućava Alphi A55 brzo okidanje do 10 fotografija u sekundi te brzo i precizno automatsko izoštravanje pri snimanju videozapisa.

(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar