VIDEO / "Mouseless": Nevidljivi kompjuterski miš!

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

"Mouseless" je nevidljivi kompjuterski miš koji je napravio student doktorskog studija Pranav Mistry na MIT-u (Massachusetts Institute of Technology) u SAD-u.

VIDEO / Nevidljivi kompjuterski miš / net

Miš je ulazna jedinica na kompjuteru koja pokret ruke pretvara u pokret pokazivača na zaslonu kompjutera. Miš je izum Douglasa Engelbarta iz 1963. godine, i nastao je kao dio njegovog rada na problemima ljudskog međusklopa sa kompjuterima na Stanford Research Institute. Naziv je dobio po tome što ima izgled i veličinu miša, a od kada je izumljen nije se puno mijenjao, piše Net.

Do danas je izumljeno i razvijeno mnoštvo tehnologija zasnovanih na pokretu te "multitouch" tehnologija koje služe kao alternativni načini interakcije sa kompjuterom. Uprkos napretku u hardveru, klasični miš sa dvije tipke ostao je dominantan način sa kojim komuniciramo sa kompjuterom.

Miš, ili nedostatak istog kako mu i naziv govori (Mouseless), kursor na zaslonu monitora kontroliše rukom, ali bez hardvera.

Kako stoji na internet stranicama ovog studenta, miš je napravljen za samo 20 dolara. Sastoji se od infracrvenog (IR) laserskog snopa i infracrvene kamere. IR laser i IR kamera ugrađeni su u kompjuter. Na kraju bi ova tehnologija mogla bi omogućiti širok spektar interakcija između korisnika i kompjutera.

(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar