"The Nebulae": Kina napravila drugi najjači kompjuter na svijetu

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Kina je napravila superkompjuter "The Nebulae", koji je ocijenjen kao drugi najjači računar na svijetu.

Kompjuter / afp

"Nebulae" je smještena u Nacionalnom centru za superkompjutere u Shenzhenu, prenosi BBC. SAD su i dalje vodeća svjetska sila u ovoj oblasti, pošto američki kompjuteri čine više polovine od 500 najboljih mašina ove vrste u svijetu.

Kompjuter Krej, vlasništvo Nacionalne laboratorije u Tennesseeu, ima brzinu od 1,75 petaflopa. Jedan petaflop predstavlja 1.000 triliona računskih operacija u sekundi.

Superkompjutere koriste naučnici za istraživanja u oblastima astrofizike, klimatske nauke, nuklearne energije, industrije i eksploataciji nafte. Radi poređenja, Kina ima 24 mašine na listi 500 najboljih kompjutera. Najbrži kineski kompjuter ima brzinu od 1,20 petaflopa.

Najbrži kompjuter u Velikoj Britaniji, koja ima 38 kompjutera na listi 500 najboljih, smješten je na Univerzitetu u Edinburgu i ima brzinu od 0,27 petaflopa.

Kompanija Dawning, koja je napravila najbrži kineski kompjuter, navodno sastavlja još bržu mašinu u Nacionalnom centru za superkompjutere u Tianjinu, a takođe razvija i čipove domaće proizvodnje za ovaj računar. Naučnici već razmišljaju o kompjuterima koji bi mogli da izvode jedan kvintilion, odnosno milion triliona računskih operacija u sekundi.

(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar