Istraživanje potvrdilo: Sindrom informatičkog stresa stvarno postoji

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Kvarovi na kompjuteru, sporo pokretanje programa i ogorčenje korisnika kada moraju u pomoć pozvati informatičare izaziva sve češće "sindrom informatičkog stresa", navodi se u istraživanju koje je objavila organizacija Chief Marketing Officer Council.

Koristiti kompjuter / 24sata.info

"Današnji korisnici, ovisnici o informatici, svakim su danom sve više preplavljeni tehničkim problemima i postaju sve uzrujaniji u svakodnevnom životu", tvrdi istraživanje organizacije koje okuplja 4.500 direktora marketinga iz 70 zemalja.

Istraživanje je obuhvatilo 1.000 kompjuterskih korisnika iz Sjeverne Amerike u kojih je identifikovan sindrom informatičkog stresa.

Taj stres nastaje zbog složenih i frustrirajućih kvarova na kompjuterima, zbog zaraza kompjuterskim virusima i zbog dugih čekanja kako bi se ti problemi riješili.

Među ispitanicima njih 94 posto izjavilo je da kompjuteri moraju koristiti u svome poslu. Gotovo dvije trećine korisnika moralo je pozvati tehničara zbog teškoća ili su patili od "sindroma informatičkog stresa" u protekloj godini.

"Kompjuteri su postali toliko važni da su danas mač sa dvije oštrice", ističe Murray Feingold, doktor koji je identifikovao novi sindrom.

'"Kada sve dobro funkcioniše, kompjuteri su sjajni. Ali kad nešto ne ide kako treba, odmah paničarimo i to je ono što nazivam sindromom informatičkog stresa", ističe dr. Feingold.

Istraživanje poziva stučnjake da pronađu načine kako kompjutere učiniti manjim izvorom frustracije. Tehnološki sektor mora "više pažnje posvetiti stresu i bolima što ih takve frustracije izazivaju u korisnika" kako bi ih izliječio, zaključuju autori.

(24sata.info) 

Pošaljite Facebook komentar