Otkriven ogroman defekt u milionima Intelovih kompjuterskih čipova

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Ozbiljan defekt otkriven u dizajnu Intelovih kompjuterskih čipova zahtijevat će od Microsofta, Linuxa i Applea da ažuriraju svoje operativne sisteme na kompjuterima širom svijeta.

Foto: 24sata.info

Vjeruje se da su tokom protekle decenije ovim defektom pogođeni čipovi u milionima kompjutera, izvještava BBC.
 
Britanski Nacionalni centar za cyber sigurnost saopćio je da su njegovi rukovodioci svjesni tog problema, te da rade na popravcima.
 
U odgovoru na ovu vijest, iz Intela su kazali da problem nije ograničen samo na njihove procesore, te da rade na rješenju.
 
- Na osnovu dosadašnjih analiza, mnoge vrste kompjuterskih uređaja, s procesorima i operativnim sistemima od više različitih proizvođača skloni su ovom problemu - navedeno je u Intelovom saopćenju.
 
Iz te kompanije su istakli da rade na "razvoju sveobuhvatnog pristupa brzom i konstruktivnom rješenju ovog problema".
 
- Intel je počeo ažuriranja softwarea i firmwarea kako bi ispravio ove probleme - saopćili su iz Intela.
 
Eksperti su kazali da bi ovim ažuriranjem rad kompjutera mogao biti usporen za do 30 posto, ali iz Intela su rekli da "za prosječnog korisnika, posljedice po performanse ne bi trebale biti značajne, te će biti smanjene tokom vremena".
 
Ovaj defekt će, kako piše portal The Register koji je prvi objavio vijest, vjerovatno pogoditi i velike "cloud" platforme poput Amazona, Microsoft Azurea i Googlea.
 
Dionice u Intelu su nakon objave ovog problema pale za skoro šest posto na američkoj berzi, te su dan trgovanja zaključile s 3,4 posto nižom cijenom.
 
- Konkretni defekt se drži pod velom tajne, ali iz onoga što su eksperti mogli vidjeti, radi se o defektu u načinu na koji određeni Intelovi procesori pristupaju određenim vrstama memorije - izjavio je profesor Alan Woodward s Univerziteta u Surreyu.
 

 

(FENA)

Pošaljite Facebook komentar