Ove kompjuterske trikove morate znati

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Bez obzira na to koliko dugo koristite kompjuter i koliko vremena provodite na njemu, vjerovatno niste znali za neke od ovih trikova. Otkrivamo vam kako da sebi olakšate korišćenje ove mašine koju ste mislili da poznajete savršeno dobro.

Ilustracija / 24sata.info

Ponovo otvorite stranicu koju ste slučajno zatvorili
 
Pritisnite „Control“ (Ctrl) ili „Command“ (na Meku), „Shift“ i „T“ i zatvorena stranica će se ponovo pojaviti.
 
Snimite samo dio ekrana koji želite
 
Ako vam je potrebno da snimite samo dio ekrana, za to postoji jednostavan način. Ukoliko koristite Mek, pritisnite „Command“, „Shift“ i „4“ da bi se pojavio alat za to, a onda njime obilježite dio ekrana koji vam je potreban. Ako koristite „Windows“, kliknite na „Start“ i odaberite opciju „Snipping Tool“.
 
Ponovite svoju posljednju komandu u Ekselu
 
Akopritisnete F4 dugme dok ste u Ekselu, on će ponoviti vašu posljednju komandu. Na primjer, ako ste polje obojili žutom bojom, pritiskom na F4 u žito će biti obojeno svako sljedeće polje na koje kliknete.
 
Otvorite link u novom polju jednim klikom
 
Samo kliknite točkićem (koji se nalazi između lijevog i desnog klika na mišu) na link koji želite da otvorite u posebnom polju u pretraživaču. A istim takvim klikom na polje možete ga zatvoriti.
 
Napravite kopiju dokumenta samo prevlačenjem
 
Ako koristite Mek, držite „Alt“ (ako je u pitanju „Windows“, onda „Control“) i prevucite fajl. Tako ćete napraviti kopiju koju možete smjestiti bilo gdje.
 
Pauzirajte video na Jutjubu jednim klikom ili se krećite naprijed-nazad po 10 sekundi
 
Većina ljudi zna da taster „Space“ pravi pauzu snimka na Jutjubu, ali ovaj trik malo ko zna. Pritiskom na „K“ možete zaustavi i pokrenuti video, pritiskom na „J“ možete se vratiti 10 sekundi unazad, dok pritiskom na „L“ idete 10 sekundi naprijed, pišu NN.
 
Pomjerajte prozor po ekranu
 
Ako klinete na taster „Windows“ i na neku od strelica, trenutno aktivni prozor će početi da se pomjera po ekranu.
 
Brzo očistite keš memoriju
 
Pritisnite „Control“, „Shift“ i „R“ i očistićete keš memoriju, a pri tom će vam se i ekran osvježiti.
 
Zaključajte kompjuter u sekundi
 
Ako koristite „Windows“, pritisnite taster „Windows“ i „L“ kako biste zaključali, a ako je vaš izbor Mek, pritisnite „command“, „Option“ i „Eject“ (ili „Power“)

 

(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar