Novi čip će restartati PC industriju

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

PC računari su tokom posljednjih godina ostala pomalo u sjeni procvata smarpthonea i tableta.


Ali, nikada nismo ostali bez potrebe za kvalitetnim računarom na poslu ili kod kuće. Ultrabookovi i hibridni laptopi koji donose najbolje od dva svijeta - tableta i laptopa postaju sve zanimljiviji na tržištu. Osim što su sve praktičniji, postaju i sve konkurentniji desktop računalima.
 
Upravo se na taj smjer razvoja PC industrije kladi Intel, jedan od najvećih svjetskih proizvođača računarne tehnologije. Intel je posljednjih četiri godine razvijao novu seriju 14-nanometarskih integriranih mikročipova i upravo je na tržište izbacio čak 48 procesora baziranih na 6. generaciji Core mikročipova nazvanoj Skylake. Intel tvrdi da Skylake omogućuje 30 puta bolju grafiku, tri puta dulži život baterije, te 2,5 puta brže performanse, nego što su to mogli pružati najbolja PC računari prije pet godina.   
 
- Intel je imao mnoge istorijske trenutke, ali danas mijenjamo smjer tehnologije. Skylake procesor omogućava cijelu seriju novih proizvoda. Ovo se događa jednom u deset godina. Danas u svijetu ima milijardu PC računara koji su stariji od tri godine, a još pola milijarde još starijih. PC inovacija je danas na vrhuncu, nikad nije bilo uzbudljivije vrijeme za kupiti PC računar, nego danas - poručio je Kirk Skaugen, direktor Intelove divizije za računare.
 
Intel svoj optimizam i euforiju gradu na usklađenosti razvoja nove serije procesora s objavom Microsoftovog Windows 10 sistema koji će se optimalno nadopunjavati, a Intel je otkrio da su dvije tvrtke sarađivale u razvoju svojih proizvoda.
 
  Jedan od važnih prikaza te saradnje je spajanje Intelove 3D kamere RealSense s Windows uslugom Hello face, koja će zamijeniti potrebu za ukucavanje šifre da bi se računar otključao. Naime, ove tehnologije omogućuju računaru da prepoznaju svog korisnika preko 70 točaka na licu, te otključaju računar čim se približite ekranu.

Koliko je precizna ova tehnologija pokazao je Intelov test sa sestrama blizankama Vanesom i Molinom u kojem je samo jedna sestra uspjela dobiti pristup računaru.
 
- Prosječni korisnik danas ima 28 lozinki za razne sisteme i web stranice i usluge. Pa neko se mora i 20 puta dnevno iznova ulogovati u računar. Ne moram vas podsjećati koliko su ljudi loši u smišljanju lozinki. Toga više ne treba biti, vi ste šifra. Intelov True Key vas može ulogovati besplatno na 15 stranica - pohvalio se Intelov Kirk Skaugen na IFA sajmu u Berlinu, gdje je iNtel izabrao lansirati svoje nove adute.
 
Intel je predstavio i tehnologiju bežičnog dockinga za PC računare, te bežičnog punjenja mobilnih uređaja. Hoćemo li konačno živjeti u svijetu bez gomile žica preko kojih ćemo se saplitati?
 
To bi se moglo dogoditi uskoro jer mnogi veliki tehnološki igrači razvijaju wireless tehnologije. U Intelu razvijaju vlastitu tehnologiju bežičnog napajanja, na osnovi magnetske rezonancije.

 

(nezavisne)

Pošaljite Facebook komentar