Nova vrsta računarskih virusa prijeti Windows sistemima

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Nova vrsta računarskog virusa, koj su analitičari prozvali Rombertik, prijeti Windows sistemima.

Ilustracija / 24sata.info

Taj virus koristi vrlo uspješne metode izbjegavanja antivirusnih programa pa ga je posebno teško ukloniti. Virus briše ključne datoteke u operativnom sistemu računara, te time praktično posve onesposobi računar, jer to rezultira stalnim resetovanjem, prenosi BBC.

Na Windows računarima prolazi neprimijećen, a dizajniran je za krađu šifara i drugih povjerljivih informacija nesretnih vlasnika računara.

Najčešće se ubaci u sistem preko Attachmenta, otkrili su stručnjaci iz "Cisca" Ben Beker i Aleks Čiu. Čini se da se virus maskira kao poslovna poruka iz Microsofta.

Kada virus detektuje da ga antivirusni program pokušava spriječiti, tada pokušava uništiti cijeli računar.

Ratoborni virus čak periodično radi patrole ne bi li otkrio je li u toku proces čišćenja.

Vjeruje se da u tom slučaju pokušava obrisati ključni sistemski fajl u Windowsima koji se zove Master Boot Record (MBR). Ako mu to uspije to će izazvati beskonačni proces gašenja i uključivanja računara.

Da bi taj fajl bio vraćen potrebno je reinstaliranje Windowsa.

Tako destruktivni virusi su vrlo rijetki. Nisu neki redovni virusi s kakvim se korisnici često susreću. Današnji maliciozni programi ne žele na sebe privući pažnju, nego djelovati pritajeno na duge staze, ocijenio je bezbjednosni stručnjak Graham Klueli, prenosi 24sata.hr.


(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar