VIDEO: Tastatura koja prepoznaje vlasnika i sama se čisti

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Američki i kineski znanstvenici zajednički su razvili tastaturu koja prepoznaje način pisanja njezina vlasnika i time unapređuje konvencionalnu računalnu sigurnost.

Ilustracija / 24sata.info

Neki ljudi tipkaju otmjenošću pijanista, drugi po tipkama nabijaju kao po bubnju. Tastatura koju su razvili stručnjaci s Tehnološkog instituta u Georgiji i s kineske akademije znanosti može iskoristiti činjenicu da svaka osoba tipka drugačije.

Ta "inteligentna tastatura", nazvana IKB, može precizno identificirati korisnike (i uljeze) u realnom vremenu na temelju načina tipkanja. To čini pretvaranjem "pokreta po tastaturi" u dinamične električne signale, koji djeluju poput svojevrsnog biometrijskog potpisa.

Znanstvenici kažu da se električni signali generiraju na osnovu ritma tipkanja, brzine i navike tipkanja, veličine prstiju, individualnog bioelektriciteta, primjenjene snage na tipke i slično. Signali pružaju iznimno precizan, jedinstven i trajan "tipkarski potpis", objavili su autori u časopicu ACS Nano.

I konačno, osim što je "pametna", zahvaljujući dizajnu i materijalima od kojih je napravljena, ova tastatura onemogućava kojekakvim mrvicama da se nepovratno zaglave među tipkama.(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar