VIDEO: Pogledajte kako ćemo se igrati u budućnosti

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Nove tehnologije kao što su Google Glass ili Oculus Rift daju nam sposobnost da “uronimo” u virtuelnu realnost

Foto: Screenshot

Gedžet pod nazivom Control VR pretvoriće pokrete vaših ruku i prstiju u virtuelne, što će omogućiti kontrolisanje svijeta unutar igara kao da smo zaista tamo.

Ono što je do sada prikazano djeluje zaista impresivno.

Nove tehnologije kao što su Google Glass ili Oculus Rift daju nam sposobnost da “uronimo” u virtuelnu realnost, piše Telegraf.

I dok naša glava i oči uživaju u čarima virtuelnog svijeta, naši prsti i dalje ostaju u realnosti. Međutim, i ovo će se uskoro riješiti. Novoosnovana kompanija “Control VR” iz Kalifornije ima u planu da napravi uređaj koji podsjeća na rukavice i koji će tačno moći da odredi svaki pokret ruke, odnosno prsta i pretvori ga u virtuelni.

“Control VR” trenutno pokušava da prikupi sredstva na “Kickstarter-u” kako bi finansirala razvoj ovog uređaja.

’’Postojeća tehnologija za prepoznavanje pokreta je sirova, nedovoljna i ograničena u zatvorenom prostoru raznim kamerama, koje su tu kako bi pratile svaki pokret’’, izjavio je Aleks Sarnof, osnivač i izvršni direktor kompanije “Control VR”. Rješenje njegove kompanije zauzima malo mjesta i nije potrebno da su bilo kakvi eksterni uređaji upereni u korisnika. Ovaj gedžet posjeduje ogroman broj senzora koji su dizajnirani u vojne svrhe, i koji se nalaze na ruci i prstima korisnika.

Podaci koje prikupe pomenuti senzori šalju se procesoru koji izračunava kako se prsti korisnika pomjeraju u odnosu na njegovo tijelo. Osnovna namjena ovog gedžeta je za video igrice. “Control VR” je već demonstrirao njegovu primjenu sa Oculus Rift-om u kojem igrači pomjeraju ruke, prste i kontrolišu okruženje, što zaista djeluje fenomenalno. U pitanju je kratak demo u kojem je igrač stavljen u ulogu Iron Man-a.

Control VR će dolaziti sa razvojnim softverom koji će omogućiti programerima širom svijeta da dodaju nove funkcionalnosti. Aleks Sarnof smatra kako će ovaj uređaj imati ogroman značaj u animaciji, dizajnu, medicini, video igricama. Kompanija pokušava da sakupi 250.000 dolara putem Kickstarter-a, a oni koji doniraju 350 dolara dobiće sopstvenu test verziju ovog uređaja. Test verzija je modularna, što znači da će nove funkcije i dijelovi moći da se dodaju kako se budu pojavljivali.

Prava prodajna verzija planirana je da se na tržištu nađe za otprilike 18 mjeseci.

Neke od najvećih kompanija na svijetu, kao što su Google i Facebook na primjer, stavili su visoke uloge na virtuelnu realnost. I dok je vizuelni doživljaj već impresivan, uređaji koji bi i druge dijelove tijela prebacili u taj svijet još nedostaju. Control VR djeluje kao da će taj problem riješiti, ali ostaje da vidimo koliko će on zaživjeti među ljudima.(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar