Novi proizvod: Razvija li Apple ručni sat?

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Davno prije nego je Apple otkrio svoje najnovije iPhoneove i iPadove za javnost, znali smo gotovo tačno kako će oni izgledati i koje će funkcionalnosti imati, a sve zahvaljujući glasinama koje su dolazile od Appleovog azijskog opskrbnog lanca.

Apple sat / 24sata.info

Sada slični izvori spekuliraju o novom Appleovom proizvodu. 
 
To nije Apple TV. 
 
To je ručni sat. 
 
Dva izvora potvrdila su za Tech163.com da Intel i Apple rade zajedno na iOS satu s Bluetooth vezom i 1,5 inčnim zaslonom. 
 
Mobilegeek pak piše da je u pitanju "uređaj koji ima 1,5 OLED zaslon s indij kositar oksidom ili ITO premazom stakla". 
 
Ovo tajanstveno izvješće iz Azije treba uzeti s oprezom, ali zanimljive su neke tvrdnje koje se pojavljuju. 
 
Na tržištu već postoji mnoštvo proizvoda koji iPod Nano pretvaraju u ručni sat.
 
"Wearable computing", kao što je primjerice koncept pametne odjeće, je vrlo popularan koncept za mnoge futuriste. Analitičar Gene Munster vjeruje da je ovo linija u koji bi Apple na kraju mogao ući. 
 
Potrošači su već pokazali interes za ideju iOS sata. Čak 70.000 ljudi pridonijelo je na Kickstarter.com finansiranju 10 miliona dolara vrijednog projekta sata pod nazivom Pebble koji je povezan s iPhoneom. 
 
Osim toga, treba uzeti u obzir i to da Apple troši milijarde dolara na projekte o kojima niko izvan firme ne zna još ništa. 
 
Ipak, da tu ima nešto tvrdi i analitičar Munster koji kaže da je Apple postao najvrednija firma na svijetu upravo zbog toga jer je "kanibalizirala" svoje vlastite proizvode, prenosi Net. Naime, iPhone je pojeo biznis iPoda, a sada iPad tableti zamjenjuju Mac stolna i prijenosna računare. 
 
Stoga je lako moguće da će Apple jednom pronaći načina i da zamijeni smartphone ili će pak neka druga firma biti prva u tome. 
 
Možda je to upravo ručni sat.

(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar