VIDEO: Najstarije digitalno računalo na svijetu i dalje radi!

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Ogromno, teško više od 2 tone, nezgrapno - upravo tako izgleda superračunalo iz davne 1951. godine. Stručnjaci su ga obnovili i sada je izložbeni primjerak u muzeju računarstva u Bletchley Park-u.

VIDEO / Harwell Dekatron Computer iz 1951. / youtube

Stručnjaci Nacionalnog muzeja računarstva, smještenog u engleskom gradu Bletchley, obnavljali su superračunalo 'Harwell Dekatron Computer'  oko tri godine. Pokrenuli su ga pred novinarima koje je superračunalo iz davne 1951. oduševilo.

A radi se o pravoj 'zvijeri'! Naime, veličine je garažnih vrata , a teži oko 2,5 tone, prenosi Yahoo News. No njegove su performanse doista zanemarive u odnosu na današnja računala. Ipak, zvukovi, lampice, zujanje cijevi - sve to daje poseban šarm računalu koji je nekada predstavljao vrhunac tehnoloških dostignuća kada je u pitanju IT, prenosi dnevnik.hr.

Superračunalo staro više od 60 godina napravljeno je u Atomskom centru u britanskom Harwell-u, a služio je za rješavanje složenih matematičkih zadataka. Iako je bio spor, znanstvenici kažu, bio je itekako točan. A kada su u pitanju atomska istraživanja točnost je ipak najvažnija.

(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar