Prognoziraju u Intelu: Uskoro će biti više kompjutera nego ljudi!

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Tokom 2012. broj mobilnih uređaja sa internet pristupom premašit će sedam milijardi. Za koju će se godinu i udvostručiti, prognoziraju u Intelu.

Kompjuter / 24sata.info

Intel je zbrojio i analizirao globalni internet promet. Dobiveni rezultati daju sliku rasta interneta i dinamike korištenja određenih usluga.

Tokom 2012. web će ući u fazu u kojoj će broj mobilnih uređaja sa pristupom internetu (u što se ubrajaju laptopi - uključujući ultrabookove - pametni telefoni, tablet-kompjuteri, čitači...) premašiti brojku od sedam milijardi. Prvi će put u historiji broj kompjutera biti veći od broja stanovnika na Zemlji.

U fazi 'interneta stvari', koju karakterizira stvaranje količine informacija jednake onoj stvorenoj od početaka civilizacije do 2003, naglasak će sve više biti na kvaliteti korisničkog okruženja i kreativnosti korisnika koji se više neće zadovoljavati jednostavnim konzumiranjem sadržaja, već će željeti učestvovati i u njegovu stvaranju.

Prema Intelovim predviđanjima, do 2015. godine broj će se mobilnih uređaja udvostručiti i dosegnuti brojku od petnaest milijardi. U prosjeku će za svakog korisnika postojati dva uređaja sa zasebnim IP adresama.

Budući da će stvarni broj korisnika narasti s dvije na tri milijarde, količina internet prometa nastavit će se povećavati: do 2018. će se utrostručiti te će biti veća od 4,8 zetabajta godišnje, piše Tportal.

'Čak i danas svatko od nas generira otprilike jedan gigabajt podataka dnevno, a za tri godine ta će količina biti veća od četiri gigabajta, tj. otprilike jednaka količini podataka sadržanoj u dva dvosatna filma u visokoj rezoluciji', slikovito je Intelov direktor za odnose s javnošću Pavel Svoboda sažeo rast internet prometa.

Zbog takvog će porasta količina podataka koje treba pohraniti porasti za pedeset posto.

Šta se dogodi na internetu u jednoj minuti?


• na globalnoj se razini prenese 639.800 GB IP podataka
• preuzme se 47 hiljada aplikacija
• unese se više od dva miliona upita za pretraživanje na Googleu (prije godinu dana taj je broj iznosio svega 694.455)
• pošalje se 204 miliona poruka e-pošte (prije godinu dana svega 168 miliona)
• 277 hiljada korisnika prijavi se na svoje račune na Facebooku
• pogleda se šest miliona web stranica
• na YouTube se prenese 30 sati videozapisa te se reproducira 1,3 miliona videozapisa
• na Twitteru se pojavi 100 hiljada novih tvitova, a toj se mreži pridruži 320 novih korisnika
• na Wikipediji se objavi šest novih članaka ili unosa
• registrira se 1300 novih mobilnih telefona

(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar