Zahvaljujući Googleu: 24sata.info otkrio kako Valiconov "Gemius" namješta podatke o posjećenosti internet portala u BiH

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Nakon što je televizijski medijski prostor u BiH došao pod udar pažnje javnosti zbog "netransparentnosti" podataka kompanije "Mareco Index Bosnia" gdje kao rezultat na "njihovim" najgledanijim tv kućama možemo gledati reprize partizanskih filmova i starojugoslavenskih komedija već po 50-ti put zaredom u zadnjih 10 godina, ista takva stvar počela se dešavati i na području bh. internet medija.

"Gemius" vs "Google Analytics" / 24sata.info

Oglašivački prostor koji zauzimaju internet mediji u Bosni i Hercegovini "sužen" je na nekoliko klasičnih "news, "sportskih" ili "zabavnih" portala, te se zarada za većinu njih još uvijek mjeri u jako malim postocima.

Istraživanja posjećenosti u korist marketinških agencija pojedinih internet medija u BiH, od onih najmanjih pa na više, rade manje više rijetki. Postoji nekoliko javno dostupnih servisa za praćenje broja posjeta, poput npr. Alexe. Međutim, "greška" koju radi ovaj servis zna biti i preko 20 ili 30 posto. Pa ipak, ma koliko to zvučalo čudno, u Srbiji je Alexa čak relevantan servis za pojedine marketinške agencije.

U Bosni i Hercegovini ovim poslom bavi se slovenačka kompanija "Valicon" u okviru projekta "Gemius" koja je u BiH prisutna od 2006. godine. Istraživanjima koje obuhvata "Gemius" obuhvaćeni su prvenstveno posjetioci internet medija iz Bosne i Hercegovine, a dodatno su navedeni i svi ostali posjetioci, te tako dobijamo ukupan zbirni broj posjeta koji neki internet medij ostvari u pojedinom mjesecu.

I ovdje dolazi do "problema". Razlog je taj što pojedini mediji, vjerovatno zbog malih brojeva ne žele biti dio ovog projekta, neki jednostavno ne žele biti na takvoj listi, neki bi možda htjeli, ali nisu "unutra"...

Portal 24sata.info odlučio je ovih dana napustiti ovaj projekat. Njegov sastavni dio bio je još od samih početaka kada je "Gemiusovu" listu činio jednocifreni broj medija.

Razlog je vrlo jednostavan i zove se "Google Analytics". To je najpoznatija analitička platforma za mjerenje posjećenosti internet stranica. Prema podacima koje je zabilježio "Google Analytics", portal 24sata.info je u oktobru mjesecu 2011. godine imao oko 345.000 unikatnih posjetilaca i preko 6 miliona otvorenih stranica.

Za to isto vrijeme "Valicon Gemius" je zabilježio ukupno oko 174.000 unikatnih posjetilaca. Dakle, razlika je u čak 50% manje posjetilaca, što se ponavlja već mjesecima unazad.

Iz "Gemius" projekta za BiH svojevremeno je saopšteno da njihovom metodologijom i "naknadnim brisanjem cookieja" dolaze do ovakvog broja. I to ne bi bilo "problematično" kada bi taj isti metod važio za sve internet stranice u BiH koje se mjere.

Naime, ukoliko se upotrijebi još jedna javno dostupna Googleova alatka, "Google Ad Planner" koja pomaže oglašivačima da pronađu dobro oglasno mjesto na internetu, svjetlost dana ugledaće stvarni broj posjeta pojedinih internet medija u BiH.

Kako "Google Ad Planner" koristi procjenjeni broj posjetilaca na osnovu sestrinske "Google Analytics" statistike, i tamo se broj posjetilaca portala 24sata.info "vrti" na skoro istom broju (oko 370.000). Želeći provjeriti ovu informaciju, portal 24sata.info je kontaktirao par domaćih medija koji maju svoje statistike na Googleu, te su oni dostavili vlastite brojeve posjeta za mjesec oktobar.

Pokazalo se da je greška koju prikazuje "Google Ad Planner" za desetak takvih medija relativno mala, a ti podaci upoređeni sa onima koje daje "Gemius" za te iste te medije pokazivali su zanimljive odnose.

Naime, utvrđeno je da je ukupan zbir posjeta koje je prikazao "Gemius" tokom oktobra za mnoge medije u njihovoj listi bio približan ili do maksimalno 15 posto pogrešan u odnosu na iste te medije unutar "Google Ad Plannera".

Međutim, za portal 24sata.info već mjesecima unazad, ali i u samom mjesecu oktobru ove godine, razlika između zbira brojeva posjeta na "Gemiusu", i brojeva "Google Ad Plannera", razlikuje se konstantno oko 50%, čime je broj posjetilaca portala "24sata.info" praktično konstantno prepolovljen od strane "Gemiusa".

Na kraju, zbog svih ovih "čudnih" brojeva, portal 24sata.info više ne želi biti dio "Gemius" projekta. Nakon što naše kolege iz Dnevnika, a nedavno i iz Bljeska više nisu dio ovog projekta, odlaskom portala 24sata.info "Gemiusova" lista najposjećenijih bosansko-hercegovačkih internet stranica postala je zapravo "bosanska".

Mnogi ugledni bh. portali također najavljuju napuštanje ovog projekta s ciljem da svojim klijentima i agencijama ponude nepristrasne Google rezultate posjećenosti.

(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar