Bukovina i Hrastovina: Kopija neugodne bh. stvarnosti na internetu

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Bukovina i Hrastovina je projekat nastao iz potrebe da se karikira vrijeme i prostor u kome živimo. On je prevashodno izraz osjećaja i potrebe za kreativnom intervencijom u medijskom prostoru, a namjenjen je najširoj populaciji građana BiH. Zamišljen kao virtuelni interaktivni odraz života, on je prije svega kopija neugodne stvarnosti.

Bukovina i Hrastovina na internetu / 24sata.info

Bukovina i Hrastovina je multimedijalni projekat, sveobuhvatan u mjeri u kojoj to mogućnosti dozvoljavaju. Startuje i razvija se, dakle u prvoj fazi, u rasponu od internet stranice, na kojoj se prezentuju karikirani likovi inspirisani bosanskohercegovačkom stvarnošću, do stripa u pdf formatu. U drugoj fazi,  naziv je online igre, čiji takmičari će imati priliku da se igraju tako što će biti "Visoki Predstavnici" u istoimenoj kući. Po ugledu na kuću Velikog Brata, stanari će u ovom slučaju biti domaći političari, a igrači imati priliku da im daju zadatke i izbacuju ih, odnosno, čine im sve ono što i sami od političara doživljavaju u realnom životu.

Projekat kulminira animiranim televizijskim serijalom, predviđenim za emitovanje na programu jedne od domaćih televizijskih kuća, a što će označiti i kraj treće faze.

Autori planiraju, kroz realizaciju, evoluirati i u formi prezentacije.

Strip format poslužiće za uvod u priču o virtuelnoj državi, čiji je jedini privedni resurs drvo i još ponešto. Razumljivo, stanovnici Bukovine i Hrastovine su Bukve i Hrastovi, tupi koliko i olovka kojom na izborima uvijek biraju iste korumpirane političare, produžavajući agoniju do besmisla u kojem neko uvijek ima puno, a ostali ponešto pa su svi zadovoljni zavisno o  percepciji sebe u tom istom prostoru...

Online igra zamišljena je kao interaktivni model ponašanja pojedinca - igrača, prilagođen formi. Rezultat bi trebao biti plebiscitarno mišljenje o onima koje smo u Kuću VP zatvorili. I sve to po principu "Učini im ono što i oni tebi čine", igraj se online sa njima, kako se oni u realnom životu igraju sa tobom.

Animirani tv serijal ili Faza 3, donosi kratku formu filma namijenjenog najširoj publici u BIH. Zadatak mu je da brzo (pravovremeno) i jasno reaguje na sve devijacije (gluposti) i apsurde stvarnosti. Kopija je realnog života i uvodi najširi spektar likova u priču. U rasponu od tipičnih predstavnika savremene kvazi kulture, sporta, politike, medija do svega sa čim su građani BIH svakodnevno bombardovani i od čega su dodatno  frustrirani!

Više informacija na www.bukovina-i-hrastovina.com.

(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar