Huawei izvjestio o rastu prodaje od 39 posto

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Kineski tehnološki div Huawei saopćio je u ponedjeljak da je zabilježio rast prodaje u zadnjem kvartalu u odnosu na isti period prethodne godine, uprkos američkim pritiscima na savezničke zemlje da blokiraju tehnologiju kineskog giganta mobilne telefonije koja navodno predstavlja sigurnosni rizik.

Foto: 24sata.info

Huawei, najveći svjetski proizvođač mrežne opreme za telefonske i interenet kompanije, u ponedjeljak je izvjestio o prihodu od 179,7 milijardi juana (26,8 milijardi dolara) u prva tri mjeseca ove godine, što je rast od 39 posto u odosu na isti kvartal prethodne godine. 

Pritisak Washingtona na američke saveznike da izbjegavaju Huawei, prvi kineski globalni tehnološki brend, zaprijetio je blokiranjem njegovog pristupa evropskom i ostalim tržištima dok se  pripremaju da ulažu milijarde dolara u tehnologiju naredne generacije.

Kompanija negira američke optužbe da je instrument kineskog špijuniranja zapadnih kompanija.

Huawei, koji je u 1987. osnovao bivši kineski vojni inžinjer, privatna je firma, ali javno izvještava o svojim finansijskim rezultatima, u pokušaju da ublaži sigurnosne brige Zapada, prenosi Associated Press.


(FENA)

Pošaljite Facebook komentar