Nakon Facebooka i Twittera, Iran blizu odluke da blokira i Instagram

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Visoki iranski zvaničnik izjavio je da je zemlja spremna da blokira Instagram nakon što vlasti to odobre, što je potez koji bi uskratio pristup popularnoj društvenoj mreži za 24 miliona korisnika - uključujući vrhovnog lidera Ajatolaha Hamneija i predsjednika Hasana Rohanija, piše Radio Slobodna Evropa.

Ilustracija / 24sata.info

"Čekamo konsenzus u vezi sa filtriranjem Instagrama, ali ako se čekanje pokaže besmislenim, tužilac će donijeti neophodnu odluku," prenijeli su iranski mediji izjavu Džavad Džavidnia, sekretara iranskog državnog odbora za online cenzuru i zamjenika državnog tužioca zaduženog za cyber poslove, koji je govorio za magazin Peivast.

Javidnia je proteklih nedjelja govorio o navodnoj opasnosti od Instagrama, rekavši da je postao "klanica" za mlade i da, kako tvrdi, "mnogi naučnici, profesori i studenti" zahtjevaju da bude blokiran.

U julu je zamjenik glavnog tužioca upozorio na opasnost od prevare na Instagramu i rekao da se razmatra filtriranje platforme.

Iranski mediji su komentare protumačili kao indikaciju da je blokiranje Instagrama - kojeg Iranci ne koriste samo za razmjenu fotografija, vijesti i informacija, nego i za raspravu o politici i drugim pitanjima - puka formalnost.

"Čini se da se odluka o ukidanju Instagrama postepeno bliži cilju", napisao je 2. januara reformski dnevnik Shargh.

Instagram, kao i veoma rasprostranjena aplikacija za razmjenu poruka Telegram, nakratko su filtrirani u januaru 2018. godine, usred protesta protiv vlasti u zemlji.

Tada su vlasti tvrdile da je taj potez bio usmjeren na održavanje mira tokom protesta, koji su se proširili na više od 80 gradova.

U maju je Iran filtrirao Telegram, tvrdeći da je to sredstvo za komunikaciju ugrozilo nacionalnu sigurnost, prenosi RSE.


(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar