Google i Facebook trebaju pojačati borbu protiv širenja lažnih vijesti

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

U studiji koju je provela Fondacija Gallup and Knight navodi se da čak osamdeset pet posto Amerikanaca smatra kako Facebook i Google ne čine dovoljno da spriječe širenje lažnih vijesti.

Arhiv / 24sata.info

Osamdeset osam posto ispitanika želi da tehnološke tvrtke proces objavljivanja vijesti učine transparentnim, dok njih sedamdeset devet posto smatra da bi tehnološke tvrtke trebale biti regulirane baš kao i druge medijske organizacije.
 
Pedeset četiri posto je reklo kako im društvene mreže pomažu da budu informisani o dešavanjima u okolini i svijetu, ali i da su zabrinuti kad su u pitanju uredničke politike internetskih tvrtki.
 
Amerikanci općenito nisu zadovoljni tvrtkama koje se bave uređivanjem i organiziranjem vijesti, pogotovo kad taj posao preuzmu tehnološke tvrtke.
 
- Većina ispitanika se protivi tome da internetske tvrtke uklanjaju uvredljive sadržaje sa njihovih web stranica i aplikacija te sadržaje za koje smatraju da su pristrasni prema jednoj grupi ili drugoj, kao i one gdje se korisnici žale ili izražavaju zabrinutost - navodi se u izvještaju.
 
Međutim, osamdeset posto odraslih osoba u Sjedinjenim Državama preferiraju tvrtke koje uklanjaju sadržaje za koje postoji sumnja da su lažna vijest, odnosno dezinformacija, s njihovih web platformi.

 

(FENA)
 
 

Pošaljite Facebook komentar