Apple može da ostane ako podijeli dobit sa kineskim narodom

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Američka kompanija Apple je imala koristi od jeftine radne snage i snažnog dobavljačkog lanca u Kini, zbog čega bi trebalo da veći dio svog profita podijeli sa kineskim narodom ili će se suočiti s "bijesom i nacionalističkim raspoloženjem" usljed aktuenog trgovinskog rata, upozorava kineski list "People's Daily".

Foto: 24sata.info

U jednom članku navodi se da je Apple u Kini ostvario 9,6 milijardi dolara prihoda u kvartalu zaključno sa junom, što je američkom gigantu pomoglo da nedavno dostigne tržišnu vrijednost od nevjerovatnih 1.000 milijardi dolara, prenosi američka televizija CNBC .

Apple i druge američke kompanije mogli bi da postanu kineski "pregovarački aduti" u trgovinskom ratu između SAD i Kine, ocjenjuje se u tom članku.

"Ukoliko nedavno usvojene protekcionističke mjere američkog predsjednika Donalda Trampa previše jako pogode kineske kompanije, uspjeh (Appla) ostvaren na kineskom tržištu bi mogao da probudi nacionalističko raspoloženje", piše "People's Daily".

Kina je prošle nedjelje saopštila da je spremna da uvede tarife na uvoz američkih proizvoda u vrijednosti od 60 milijardi dolara, samo nekoliko dana nakon što je američka administracija najavila da će razmotriti povećanje tarifa sa predloženih 10 odsto na 25 procenata na kineski uvoz vredan 200 milijardi dolara.


(24sata.info)





Pošaljite Facebook komentar