Google, Facebook, Twitter i Microsoft ujedinjeni protiv terorizma

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Najveće tehnološke kompanije Google, Facebook, Twitter i Microsoft ujedinili su snage kako bi sa svojih internet platformi uklonili sadržaje promoviraju terorizam i radikalizam, javlja Anadolu Agency (AA).

Facebook / 24sata.info

Pomenute kompanije namjeravaju za fotografije i videozapise koji promoviraju terorizam formirati podataka jedinstvenih digitalnih otisaka poznatih kao ”hashes”.

U trenutku kada videozapis ili fotografija koji sadrže radikalne stavove budu podijeljeni, o tome će automatski biti obaviješteni uposlenici pomenutih kompanija.

Kada jedna kompanija otkrije objavu sa terorističkim ili sličnim sadržajima, druge kompanije će korištenjem ”hashesa” moći ukloniti isti sadržaj iz vlastitih mreža.

“Nastavljamo ulagati trud kako bi se na internetu sadržaji koji promoviraju terorizam stavili pod kontrolu. Nadamo se da će ova saradnja biti razvijena“, ističe se u zajedničkom saopćenju četiri kompanije.

Kompanije će početi sa dijeljenjem otisaka najradikalnijih i najstrašnijih zapisa koji promoviraju terorizam.

Mnoge vlade širom svijeta vrše pritisak na tehnološke kompanije kako bi sa stranica uklonile objave koje promoviraju terorizam i radikalizam.

(AA)

Pošaljite Facebook komentar