VIDEO: Radnici u Kini poput robota slažu iPade

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Video reportaža prikazuje kako se u Appleovim kontroverznim kineskim tvornicama novi Ipad proizvede svake dvije sekunde, piše The Telegraph.

iPad / 24sata.info

Novinar Rob Schmitz jedan je od rijetkih koji je ušao u Foxconn, koji više nalikuje gradu nego tvornici, i otkrio kako se sklapaju Ipadi.

Kaže kako su radnici u tvornici raspoređeni u grupe, a svaka je odgovorna za različit dio iPada. Schmitz je nazvao posao hiponotizirajućim, a pokrete radnika usporedio s onim robota, jer iste pokrete ponavljaju stotinu puta dnevno.

"Na kraju svakog reda, radnici zatvaraju iPad-e u kutije što brže mogu", rekao je novinar.

“Vjeruje se kako Apple zarađuje između 200 i 300 dolara po svakom iPadu. Ako je to istina, ljudi u ovoj prostoriji pomažu Appleu da zaradi više od 10 miliona čiste dobiti svakog dana", rekao je Schmitz, prenosi Jutarnji.

Apple je odlučio svoja dobro čuvana vrata otvoriti novinaru s Marketplace portala, koji je tek drugi novinar koji je dobio dozvolu da uđe u pogon jednog od Appleovih proizvođača, nakon što je objavljeno da zaposlenici ponekad rade i preko 60 sati sedmično što krši kineski zakon.

Foxconn je proteklih godina bio poprište devet pokušaja samoubistva i sedam smrtnih slučajeva. Otprilike 360 radnika prošle je godine prijetilo samoubistvom nakon što su njihovi zahtjevi za povećanjem plaća odbijeni.

No, radnici su u razgovoru sa Schmitzom rekli da i nije tako strašno. Neki su mu se požalili kako ih nadređeni nepošteno tretiraju, da moraju raditi i kad su bolesni i da ih ne plaćaju za prekovremeni rad.

U videu Schmitz kaže kako radnik početnik može zaraditi oko 14 dolara dnevno.

 

(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar