Premašio tržišnu vrijednost od 600 milijardi dolara: Apple najvrijednija američka kompanija

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Tehnološki div Apple prvi put je premašio tržišnu vrijednost od 600 milijardi dolara, potvrdivši svoju poziciju najvrijednije američke kompanije u svijetu.

Apple / 24sata.info

Dionica Applea dostigla je u utorak visokih 644 dolara, premda je tek u februaru prešla prag od 500 dolara, izvijestio je BBC.

Appleova dionica rasla je gotovo 60 posto od početka godine. To je još jedna prekretnica za proizvođača iPhone-a čije su dionice vrijedile samo 3,19 USD 1997. kada mu je prijetio stečaj.

Suparnik Microsoft sada je vrijedan 260 milijardi dolara, a 1999. na vrhuncu "dotcom boom-a", u tržišnoj je kapitalizaciji dostigao 619 milijardi dolara, prenosi business.hr.

Revitalizacija Apple-a pod njegovim suosnivačem Steveom Jobsom koji je umro prošle godine, počela je s računalima, a nastavila se s muzičkim 'playerom' iPod-om te potom s iPhone-om i iPad-om.

U januaru je Apple izvijestio o rekordnoj neto dobiti u posljednja tri mjeseca 2011.

Na kraju prošle godine objavio je da ima 97.6 milijardi dolara u gotovini.

U martu je sadašnji izvršni direktor Tim Cook rekao da će Apple iskoristiti taj novac za isplatu dividendi dioničarima i otkup dijela svojih dionica. On očekuje da će za to izdvojiti 45 milijardi dolara tokom iduće tri godine.

 

(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar