Milioni podataka Facebookovih korisnika na Amazonovim serverima

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Facebook nikako da začepi sve rupe kroz koje im cure korisnički podaci. Ovaj put otkriveni su tamo gdje nikako ne bi smjeli biti i gdje ih niko nije očekivao - na Amazonovim serverima.

ilustracija/ 24sata.info

Kompanija za računarsku bezbjednost, UpGuard, otkrila je milione podataka Facebookovih korisnika sačuvanih, bez ikakve zaštite, na Amazonovim serverima za čuvanje u oblaku.

Meksička platforma Cultura Colectiva sačuvala je u Amazonov oblak više od 540 miliona podataka Facebookovih korisnika, među kojima su bili imena, identifikacijski brojevi, komentari i reakcije. Ti podaci, sačuvani kao obična nezaštićena arhiva, bili su dostupni svima koji su ih znali pronaći.

U međuvremenu su ti podaci, nakon intervencije Facebooka uklonjeni, ali nije moguće znati je li ih neko u međuvremenu kopirao.

Problem je što je Facebook godinama slobodno dijelio podatke o svojim korisnicima s drugim kompanijama. Aplikacije su mogle bez ograničenja prikupljati podatke korisnicima i njihovim prijateljima i čuvati ih na svojim serverima. Kad su jednom ti podaci izašli iz Facebookove kontrole, više niko nije mogao znati što se s njima događa. Tek nakon izbijanja afere Cambridge Analytica stvari su se počele mijenjati.

U ovom slučaju, čim je UpGuard signalizirao Facebooku da postoji problem, iz Facebooka su kontaktirali Amazon i zatražili uklanjanje baze podataka. No postavlja se pitanje koliko je još takvih, nezaštićenih baza podataka Facebookovih korisnika sačuvano na serverima širom svijeta?

Upravo činjenica da mnoge kompanije podatke čuvaju u oblak, znači i da je te podatke teže kontrolisati i štititi. Jer iako kompanija sama odlučuje o tome hoće li ti podaci biti privatni ili vidljivi svima, nerijetko se događaju pogreške zbog kojih se osjetljivi podaci čuvaju na "javni" dio oblaka te tako nehotice postaju dostupni svima.

Iako je Amazon (a i druge kompanije koje nude uslugu čuvanja u oblaku) posljednjih godina pojačao sigurnosna podešavanja i otežao nehotično objavljivanje u "javnom" oblaku, to se još uvijek događa.

Za sad nije poznato čiji su sve podaci bili izloženi i hoće li Facebook upozoriti te korisnike, ali ako ste slučajno posjećivali platformu Cultura Colectiva, vjerovatno su i vaši podaci negdje u arhivi.

( Dnevnik.hr)

Pošaljite Facebook komentar