Google će da onemogući adblokatore u Chrome-u?

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Unutar projekta Chromium pojavio se službeni prijedlog promjena koje će ograničiti slobode developera i tako "ubiti" neke spoljašnje dodatke, među kojima i popularna rješenja protiv oglasa.

Foto: 24sata.info

Projekt Chromium, zasnovan na otvorenom kodu iz kojega se dalje razvija Googleov pretraživač Chrome, a uskoro će i Microsoftov Edge, dobio je ovih dana službeni prijedlog izmena, takozvani Manifest V3. U njemu ekipa koja stoji iza projekta pokušava da pojednostavi izradu spoljašnjih dodataka, te će povećati sigurnost za korisnike i developere, ali čini se i uništiti neke oblike ekstenzija, navodi sajt "The Register".
 
Na ovaj novi Manifest oštro je reagovao Rajmon Hil, developer koji stoji iza "uBlock Origin" i "uMatrix-a", popularnih alata za blokiranje reklama, koji je istakao da bi predložene promjene mogle potpuno da "ubiju" njegove dodatke za Chrome.
 
Novi alati za blokiranje reklama mogu da se koriste za skrivanje ili prikazivanje crnih rupa umjesto reklama, ali oni imaju širu nemjenu. Ti alati su zasnovani na ideji da korisnici, a ne bilo ko drugi, treba da budu u stanju da kontrolišu kakvu će interakciju da ima njihov pretraživač sa drugim resursima.
 
Promjene određenih developerskih API-ja, i restrikcije u pristupu određenim resursima, ograničiće slobodu ekstenzijama kako bi je, navodno, dali korisnicima. Pod parolom davanja korisnicima veće kontrole nad radom ekstenzija tako se "webRequest API" mijenja novim, nazvanim "eclarativeNetRequest".
 
Na webRequest API oslanjaju se spomenute alate za blokiranje reklama, kako bi presreli oglase i zabranili njihovo prikazivanje, što prebacivanjem istoga u "read only" način rada više ne bi bilo moguće. Hil kaže da bi ova promena gotovo sigurno značila kraj za njegove alate za blokiranje reklama, ali da bi “AdBlockPlus” i dalje radio jer se oslanja na jednostavnije mehanizme filtriranja.
 
Zanimljivo, ističu neki, baš taj adblocker sarađuje s Googleom (tj. dobija novac) kako bi njihove oglase propuštao do korisnika pa vjerovatno zato i ne bi bio pogođen ovom promenom. Chrome će, podsjetimo, uskoro da aktivira i svoj adblocker, pa bi se ovaj prijedlog ukidanja nekih popularnih konkurentskih rješenja mogao posmatrati i u tom svjetlu.
 
Iz Googlea su po ovom pitanju izjavili da su promene na Chromiumu tek predlog, Manifest V3 i dalje je podložan promenama, te da ništa još nije odlučeno.

(NN)

Pošaljite Facebook komentar