Slušalice elektroimpulsima otključavaju potencijale mozga

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Futurističke slušalice koje elektro impulsima otključavaju potencijale mozga za postizanje vrhunskih sportskih rezultata, hit su kod profesionalnih sportista u svijetu.


Ova inovacija koja dolazi iz kompanije Halo Neuroscience iz San Francisca, sportistima nudi slušalice sa diodama za neurostimulaciju dijela mozga - korteksa za motoriku.

"Ove slušalice slabom elektrostimulacijom stavljaju motorički korteks u stanje u kojem su jače veze između neurona i mišića, što omogućava bolji trening i ostvarivanje boljih rezultata", kaže izvršni direktor kompanije i jedan od njenih osnivača doktor Brett Wingeier.

Slušalice, koje se spolja ne razlikuju od običnih, impulse provode kroz elektrode od mekane spužve koje je potrebno prije treninga pokvasiti radi bolje provodljivosti, a režim rada se bira bežično preko aplikacije na pametnom telefonu.

Na slušalice se tokom treninga može slušati i muzika, ali se može trenirati i bez muzike, samo sa neurostimulacijom. Sportisti tvrde da im slušalice pomažu da se fokusiraju na trening i da elektrostimulacija zaista djeluje.

Proizvođač tvrdi da slušalice otključavaju "režim mozga" za učenje, uči tijelo kako da trenira, ali i pomaže u učenju u drugim oblastima, navodeći značajna poboljšanja u savladavanju vještina u daktilografiji i slično.

Ove slušalice već promovišu vrhunski sportisti, od atletičara, dizača tegova, triatlonaca do timova u profesionalnoj ligi u američkom fudbalu.

Paket "Halo Sport" sa slušalicama i elektrodama prodaje se po cijeni od oko 700 dolara.

Kompanija Halo Neuroscience, koja je osnovana prije četiri godine, ovaj proizvod bazira na prethodnom sličnom proizvodu koji je bilježio uspjehe u liječenju epilepsije i za sve proizvode imaju odobrenje od Uprave za hranu i lijekove u SAD (FDA).

U kompaniji rade većinom naučnici iz oblasti neurologije i tehnoloških inovacija.


(SRNA)

Pošaljite Facebook komentar