Kompanija automobila predstavila NIO EP9 sa 1360 konjskih snaga

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Kineska kompanija za električne automobile NextEV predstavila je odjelenje za proizvodnju modela koji će moći da se voze po standardnim putevima i ujedno prikazala ekskluzivni model EP9, koji raspolaže sa 1360KS.

Foto: 24sata.info

Ovaj dvosjed ima pogon na svim točkovima. Četiri električna motora i mjenjač razvijeni su u saradnji sa Formula E timom ove kompanije. EP9 je, kako tvrdi proizvođač, u stanju da ubrza iz mirovanja do 100km/h za samo 2,7 sekundi i dostigne maksimalnu brzinu od 310km/h.

NextEV je saopštio da je ovaj model obišao krug na Nirburgringu za 7 minuta i 52 sekunde, što je samo 8 sekundi sporije od Porschea 918 Spyder, ali je najboje vrijeme u klasi električnih automobila. Dosadašnji rekorder bila je Toyota sa svojim TMH EV POO1, koji ima 17 sekundi sporije vrijeme. EP9 je u stanju da generiše silu od 2,53G u krivinama i 3,3G prilikom kočenja.

Proizvođač navodi da EP9 proizvodi dvostruko veću silu koja ga pritiska na put nego F1 trkaće vozilo pri brzini od 240km/h. EP9 je težak 1735kg, a snagu dobija iz dve litijum-jonske baterije koje se indirektno hlade vodom. Za punjenje baterija potrebno je 45 minuta, a autonomija vozila je 425km. Baterijska pakovanja su lako zamjenjiva. NextEV navodi da će EP9 biti napravlen u seriji od samo šest primjeraka koji će poslužiti kao demonstracija tehnoloških mogućnosti. Ovo je uvod u prezentaciju električnog modela za masovnu proizvodnju, koji stiže na kinesko tržižte 2017. godine, a razmatra se i prodaja u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama.

 

 

(24sata.info / NN)

Pošaljite Facebook komentar