IT istraživači CERT grupe: Windows 7 sigurniji od Windowsa 10

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Microsoft je objavio da će 31. jula 2018. ukinuti sigurnosni alat EMET (Enhanced Mitigation Experience Toolkit) za Windows 7 OS, jer za njim nema više potrebe obzirom da se u Windowsu 10 nalaze sve njegove karakteristike koje novi operativni sistem čine najsigurnijim od svih.

Ilustracija / 24sata.info

IT istraživači CERT grupe Univerziteta Carnegie Mellon smatraju da je EMET omogućio Windowsu 7 visok nivo bezbjednosti, u nekim slučajevima viši nego što to može pružiti Windows 7, što znači da bi njegovo povlačenje moglo izložiti sve korisnike koji ne koriste najnoviji OS.

Istraživači priznaju da je Windows 10 integrisao neke karakteristike dostupne u EMET alatu, ali kažu da nije istina da je sigurniji nego Windows 7 s tim alatom, jer novi operativni sistem na smanjuje rizike exploita u aplikacijama kao što to čini EMET.

U vizuelnom prikazu koji upoređuje sigurnosne karakteristike Windowsa 7 s EMET toolkitom i Windows 7 s ugrađenim tehnologijama, može se vidjeti da je operativni sistem iz 2009. godine sigurniji jer dolazi sa karakteristikama koje nisu dostupne u nasljedniku iz 2015. Zato bi prema mišljenju CERT-a najbolja stvar za održavanje bezbjednosti bila kombinacija EMET alata i Windowsa 10. Microsoft će podršku za Windows 7 OS nuditi do januara 2020. pa stručnjaci smatraju da neće promijeniti odluku o ukidanju EMET alata 2018., ali nadaju se da će sve njegove karakteristike zaista ugraditi u Windows 10, kako bi operativni sistem bio što sigurniji.

 

 

(24sata.info / NN)

Pošaljite Facebook komentar