VIDEO: Kako je virtualna realnost izgledala 90-ih

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Iako su današnji uređaji za virtualnu realnost prilično napredovali, njihov izgled vrlo je sličan izgledu VR izuma iz devedesetih godina. S obzirom na to da Google, Facebook i Samsung već neko vrijeme vrlo naporno rade na VR i AR tehnologiji, virtualna stvarnost je na granici postanka mainstream kulturu.

Arhiv / 24sata.info

Međutim, 90-ih godina prošlog vijeka, mnogo prije nego što je postala dostupna javnosti, virtualna stvarnost bila je samo još jedna eksperimentalna tehnologija. Stara epizoda japanske tehnološke TV emisije Today’s Japan pruža sjajan uvid u to kako je izgledala od njenih početaka.

Ono što je naročito zanimljivo je činjenica da uređaj koji može da se vidi na u video-snimku, izuzetno podsjeća na današnje nasljednike, Oculus Rift i Playstation VR. Prikazanu kacigu proizveli su američki VR genije Džeron Lanijer i njegova kompanija VPL Research, a svoj izum su odlučili da nazovu EyePhone. Kaciga je težila 2.5 kilograma i koštala 9.400 dolara, a uz nju je mogla da se koristi i posebna rukavica koja je omogućavala upravljanje predmetima u virtualnom svijetu, piše B92.

(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar