Njemačka vlada povukla odobrenje za kinesko preuzimanje Aixtrona

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Njemačka vlada povukla je odobrenje za kinesko preuzimanje tehnološkle kompanije Aixtron. Riječ je o kompaniji koja je dobavljač industrije poluprovodnika a ova odluka je donesena usljed rastućeg nezadovoljstva u zemlji zbog kineskih ulaganja u njemačka preduzeća.

Aixtron / 24sata.info

Njemački Ajkstron je objavio da je Ministartsvo ekonomije opozvalo dozvolu izdatu prošlog mjeseca, koja je kineskoj kompaniji Grand Čip Investment (Chip) utrla put za realizaciju preuzimanja vrijednog 670 miliona eura (730 miliona dolara), prenosi agencija Frans pres. Ministarstvo će sada ponovno preispitati "protokole Grand Čip Investmenta u vezi sa ponudom za preuzimanje", navodi Ajkstron. Ovaj iznenadni potez dolazi u vrijeme rastuće zabrinutosti zbog niza kineskih akvizicija u Njemačkoj, što je navelo ministra ekonomije Zigmara Gabrijela da se u Briselu založi za zaštitu ključnih industrija u EU od stranih investitora.

Gabrijela je posebno uznemirilo kada je kineski gigant Midea u avgustu ove godine preuzeo vodeću njemačku firmu u sektoru robotike, Kuku, što je još više potpirilo strahovanja od odliva sofisticiranog intelektualnog vlasništva, tehnologije i nou-hau (know-how) u Kinu.

Portparolka u Ministarstvu ekonomije je potvrdila da je odobrenje za posao u vezi sa Aixtronom povučeno radi provjere, ali je odbila da "osvijetli" razloge za takav potez. "Ako rezultat provjere bude negativan, dogovor bi teoretski mogao u cjelini da bude otkazan", rekla je ona novinarima u Berlinu. Investitori u Frankfurtu nisu dobro reagovali na ovu vijest, koju je analitičar Harald Šnicer iz DZ banke opisao kao "neprijatno iznenađenje", a akcije Aixtrona su oko podneva pale za gotovo osam odsto, na 5,34 eura. Gabrijel bi početkom novembra trebalo da putuje u Kinu i Hong Kong.

 

(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar