VIDEO: Novo doba Windows 10 operativnog sistema

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Trenutno niko nije siguran šta će to tačno Microsoft ponuditi i predstaviti na svojoj konferenciji, navodno će stići "novo doba Windows 10 operativnog sistema", ali za sada nema službene potvrde.

Ilustracija / 24sata.info

Iako je, naravno, redizajn Paint aplikacije daleko od top vijesti, riječ je, definitivno, o jednoj od legendardnih aplikacija koja je s nama preko tri decenije, jer inicijalna verzija predstavljena je u novembru 1985.

 

Bila su to neka druga vremena, kada je informatika zajedno s računrima tek kročila prema globalnom osvajanju, a Paint je izdržao sve te silne godine i riječ je o aplikaciji koja se pojavila u apsolutno svim verzijama Microsoft Windows operativnih sistema do sada, uključujući i Windows 10.

 

Dakako da će većina konstatovatii kako je tu riječ o super jednostavnoj aplikaciji, koja se ne može nositi sa svom silom fantastičnih alata za grafičku obradu, što je nepobitna istina, ali Paint je još tu i Microsoft mu je odlučio udahnuti novi život.  

 

Microsoft Paint bi trebao stići s novim redizajnom prilagodođenim aktualnoj verziji Windowsa, naravno uz podršku za zaslone osjetljive na dodir i styluse.  

 

Ono što je posebno upečatljivo je podrška za 3D objekte i manipulaciju, čime će ovaj jednostavni i do sada neuništivi alat možda biti češće korišten, bez obzira ili baš zbog njegove iznimne jednostavnosti. Sasvim sigurno Microsoft priprema i daleko veće stvari za 26. septembra, ali Paint je svakako zaslužio da ga se spomene i istakne.

 (24sata.info / NN)

Pošaljite Facebook komentar