Talibani razvili aplikaciju za Android, Google je povukao sa Play Storea

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Iako iz Googlea tvrde da su postali strožiji kada je u pitanju postavljanje novih aplikacija na Androidov Play Store, izgleda da to nije dovoljno da u tome spriječe afganistanske talibane.

Foto: Arhiv

Vlasnica Androida je nakon nekoliko dana postojanja uklonila aplikaciju koju su kreirali i postavili pripadnici talibanskog pokreta. Sporna aplikacija postavljena je 1. aprila 2016, a Googleov glasnogovornik je potvrdio uklanjanje.

"Ne komentarišemo specifične aplikacije, ali možemo potvrditi da je naša politika kreirana tako da pružimo ugodno iskustvo za korisnike i developere. Zato sa Play Storea uklanjamo aplikacije koje krše tu politiku", rečeno je u saopćenju.

Googleova pravila nalažu da se na Play Storeu ne smiju naći aplikacije koje promoviraju govor mržnje, nasilje i ilegalne aktivnosti.

Spornu aplikaciju prvu je primijetila organizacija SITE koja se bavi praćenje aktivnosti terorističkih organizacija. Aplikacija je napisana na paštu jeziku, a sadržavala je videe i poruke koje su kreirali talibani.


(Klix.ba)

Pošaljite Facebook komentar