Zaboravite na kreditne kartice: Za finansijske transakcije uskoro ćemo koristiti lice

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Danas možemo koristiti pametne telefone za bezkontaktno plaćanje, a uskoro ćemo za finansijske transakcije moći da koristimo i sopstveno lice.


Tako barem tvrdi čuvena kompanija "Alibaba". Džek Ma, direktor ove kompanije, prikazao je tehnologiju prepoznavanja lica koja bi u skorije vreme mogla da zaživi širom svijeta, piše Telegraf.

On je na Cebitu, koristeći tehnologiju prepoznavanja lica, kupio poštansku markicu sa jednog internet sajta. Sve što vam je potrebno jeste telefon sa prednjom kamerom koja će uslikati vaše lice i na taj način potvrditi transakciju.

Tehnologija prepoznavanja lica se koristi već neko vrijeme na pametnim telefonima. Na Androidu već uveliko postoji opcija za otključavanje uređaja koja koristi prednju kameru za skeniranje lica. S druge strane, "Intel" uz pomoć nje pokušava da zamijeni lozinke, ali je jedino "Alibaba" riješio da je iskoristi za finansijske transakcije.

Kompanija "Alipay", koja stoji iza pomenute tehnologije, već ima 300 miliona korisnika u Kini, a skoro polovina transakcija u toj zemlji u prošloj godini bilo je sa mobilnih uređaja. Mobilno plaćanje u svijetu trenutno je u velikoj ekspanziji, a tome je naročito doprinijelo nedavno predstavljanje Apple Pay servisa.

 

(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar