Višegodišnji napori: CIA od 2006. godine pokušava da hakuje uređaje "Applea"

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Najnoviji izvještaj, koji donosi "The Intercept", kaže da su istraživači koji rade za CIA bili uključeni u "višegodišnje, održive napore" sa ciljem da razbiju bezbjednosne mjere "Applea" na iPhone i iPad uređajima.


Ove dokumente je obezbijedio niko drugi do Edward Snowden, bivši radnik NSA, u kojima su iznijeti detalji o brojnim inicijativama uključujući i pokušaje da se probiju ključevi za enkripciju koji se nalaze u mobilnim procesorima "Applea", donosi Benchmark.rs, prenosi B92.

Iako izvještaj ne uključuje detalje o bilo kojoj uspješnoj operaciji protiv "Applea", naglašava tekuću borbu između NSA i tehnoloških kompanija.

Svi ovi napori američkih istraživača usmjereni ka "Appleovim" proizvodima kao i onim od njihovih konkurenata kao što je "Microsoft", bivali su predstavljani na tajnim godišnjim konferencijama koje je sponzorisala CIA pod nazivom "Jamboree".

U prezentaciji iz 2012. godine, istraživači iz Sandia Labs su imali izlaganje pod nazivom "Strawhorse: Attacking the MacOS and iOS Software Development". U njoj je pokazano kako kompromitovana verzija Xcodea omogućava špijunima da izvuku podatke iz iPhone i iPad uređaja.

CIA je takođe uspješno modifikovala OS X updater, što im je omogućilo da presretnu mehanizam ažuriranja na "Appleovim" Mac laptopovima i desktop računarima, a sve u cilju kako bi instalirali keylogger.

"Apple" nije želio da komentariše ove navode Edwarda Snowdena.

 

(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar