Vlasnici Wikipedije tuže američku vladu zbog špijuniranja korisnika

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Wikimedia Foundation, vlasnica slobodne online enciklopedije Wikipedia, danas je podnijela tužbu protiv američke Nacionalne sigurnosne agencije i američkog Ministarstva pravde.

Wikipedia / Ilustracija

Razlog tužbe je program nadzora pod okriljem američke vlade, a čelnici Wikipedije tvrde da masovni nadzor prometa na internetu pod nazivom "Upstream surveillance" krži ustav SAD-a i njegove ključne amandmane koji štite slobodu govora i štite građane od nezakonitog pretresa.
 
Program Nacionalne sigurnosne agencije "Upstream surveillance" prati komunikaciju građana Sjedinjenih Američkih Država sa građanima drugih zemalja kako bi sakupljala eventualne obavještajne podatke .
 
"NSA se priključuje na kičmu interneta i time lomi kičmu demokratije", rekla je direktorica Wikimedia Foundationa Lila Tretikov koja je dodala kako je kompanija zasnovana na slobodi izražavanja, preispitivanja i slobodi pristupa informacijama.
 
"Time što narušavaju privatnost naših korisnika, NSA prijeti intelektualnoj slobodi koja je izuzetno važna za ljudsku sposobnost stvaranja i razumijevanja znanja", rekla je Tretikov.

 

(Klix)

Pošaljite Facebook komentar